Vlad Mironescu
23.04.2012
Internațional

Anwar al-Awlaki, în prezent căutat de CIA, a fost invitat la un eveniment organizat de Pentagon în februarie 2002 – presă

Anwar al-Awlaki, în prezent căutat de CIA, a fost invitat la un eveniment organizat de Pentagon în februarie 2002 – presă
Imamul radical Anwar al-Awlaki a participat, la 5 februarie 2002, la doar câteva luni după atentatele de la 11 septembrie, la un eveniment organizat de Pentagon, unde a susținut o prelegere despre "Islam și politica și cultura Orientului Mijlociu", relatează Fon News în pagina electronică.

Imamul radical Anwar al-Awlaki a participat, la 5 februarie2002, la doar câteva luni după atentatele de la 11 septembrie, laun eveniment organizat de Pentagon, unde a susținut o prelegeredespre „Islam și politica și cultura Orientului Mijlociu”,relatează Fon News în pagina electronică.

Fox News a obținut aceste noi informații în baza unei cereri deacces la informații, în cadrul unei investigații de un an,intitulată „Fox News Reporting: Secrets of 9/11”. Clericul americanal-Awlaki, primul de pe lista cu suspecți a Agenției Centraleamericane de Informații (CIA), după uciderea liderului Al-QaidaOsama ben Laden, este considerat, în prezent, o gravă amenințare lasecuritatea Statelor Unite. El se ascunde în Yemen, unde au avutloc atacuri americane cu rachete, în încercarea de a-l elimina,împreună cu susținătorii săi.

La 5 februarie 2002, al-Awlaki a fost invitat și a participat la uneveniment organizat de Pentagon. Un e-mail intern alDepartamentului Apărării care anunța evenimentul la care imamulradical, cu dublă cetățenie, americană și yemenită, a participat,furniza și alte detalii. Între acestea, acela că în meniu a fostinclusă carne de porc, interzisă pentru musulmani. „Bucătarul vacrea ceva special pentru vegetarieni”, preciza e-mailul.

Documentele arată că numele a peste 70 de persoane figurau peinvitație. „Am rezervat una dintre sălile de protocol, la 5februarie, data pe care el (Anwar al-Awlaki) a ales-o”, potrivitunui e-mail care anunța evenimentul. „El (al-Awlaki) va plecapentru o perioadă lungă de timp, la 11 februarie”, continuămesajul.

E-mailul mai precizează că imamul radical, născut în New Mexico,urma să vorbească despre „Islam și politica și cultura OrientuluiMijlociu”. Avocatul Pentagonului, care l-a invitat pe imam, adeclarat că a „avut privilegiul să asculte una dintre prezentăriledomnului al-Awlaki în noiembrie și a fost impresionată deprofunzimea cunoștințelor sale, de felul în care comunicainformația și făcea față unui element ostil în audiență”.

Valentin Vidu, [email protected]

Inchide