• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Atmosfera nu s-a încălzit semnificativ după 1995

Atmosfera nu s-a încălzit semnificativ după 1995
Atmosfera nu s-a încălzit semnificativ în ultimii 15 ani, ba chiar ar fi putut fi mult mai caldă între anii 800 și 1300 d.Hr., iar metodologia prin care experții ONU au apreciat încălzirea atmosferică ar putea fi eronată, căci nu ține seama de factorii locali ce au influențat stațiile meteo.

Atmosfera nu s-a încălzit semnificativ în ultimii 15 ani, bachiar ar fi putut fi mult mai caldă între anii 800 și 1300 d.Hr.,iar metodologia prin care experții ONU au apreciat încălzireaatmosferică ar putea fi eronată, căci nu ține seama de factoriilocali ce au influențat stațiile meteo. Această ultimă serie dedezvăluiri, din presa britanică, dă o nouă lovitură temeiurilorașa-zis „științifice” ale celor care consideră că planeta seîncălzește în ritm accelerat și că activitatea umană este vinovatăde acest fenomen.

Recunoașterea faptului că nu sunt dovezi privind creștereatemperaturii globale, după 1995, a fost făcută chiar profesorulPhil Jones de la Universtitatea East Anglia. Britanicul este celcare – în urma publicării unor e-mailuri sustrase de hackeri, întoamna lui 2009 – a fost acuzat de ascunderea datelor care arătaucă planeta nu se încălzește. El s-a aflat în mijlocul unui scandaldenumit „Climategate” în presa lumii, a fost acuzat de „fraudăștiințifică”, obligat să demisioneze și, potrivit proprieimărturii, a vrut să se sinucidă.

În baza datelor sintetizate de Phil Jones, Grupulinterguvernamental de experți în schimbarea climei (IPCC – organismONU, laureat al Nobelului pentru Pace în 2007) a declanșat ointensă campanie de conștientizare privind „pericolele” încălziriiglobale. IPCC a cerut statelor lumii să reducă emisiile de dioxidde carbon și a avut un rol fundamental în pregătirea Summitului dela Copenhaga din decembrie 2009.

La Summit, 192 de state au recunoscut „pericolul”, dar nu și-auluat un angajament ferm pentru reducerea emisiilor cu efect deseră, nici nu au putut defini un cadru legal internațional care să”constrângă” statele în acest sens. De atunci, IPCC s-a discreditatprin dezvăluirile că a anticipat eronat topirea ghețarilor dinHimalaya până în 2035 și că a folosit ca dovezi în sprijinulipotezei încălzirii globale un articol dintr-o revistă depopularizare a științei, o lucrare nepublicată sau pe cea a unuistudent. Mai mult, președintele IPCC, indianul Rajendra Pachauri,cunoștea erorile, dar a obținut granturi de milioane de euro din UEși SUA pentru cercetări în baza lor.

Alte două „încălziri globale” în ultima mie deani

Pe lângă faptul că nu există dovezi „semnificative statistic”privind creșterea temperaturii, Phil Jones a admis că vremea ar fiputut fi mai caldă decât acum în Evul Mediu – lucru susținut decâțiva oameni de știință, dar marginalizați în ultimii ani șiacuzați că sunt „negaționiști ai încălzirii globale”. Aceștia ar fifost doar niște rău-voitori, care ar fi negat ideologia oficialăîmbrățișată de Barack Obama, șefii de stat și de guvern din UE,Papa de la Roma, Patriarhul de la Constantinopol, nenumărate vedetede la Hollywood, oameni de afaceri etc. Jones recunoaște că încă”se dezbate” dacă perioada caldă din Evul Mediu a afectat doarEuropa (când vița de vie urca până în Scoția) ori întreaga planetă.De-a lungul ultimei mii de ani ar fi putut exista două astfel deperioade de încălzire, care nu pot fi puse pe seama degajăriimasive de dioxid de carbon în atmosferă, cauzate de activitateaindustrială, susține Terry Mills, profesor la LoughboroughUniversity (Anglia).

Măsurarea temperaturilor, un indicatorirelevant

Deși IPCC afirmă că are probe „inechivoce” că planeta seîncălzește, The Times a sintetizat și opiniile unor cercetătoricare afirmă contrariul. De pildă, John Christy (profesor de științeatmosferice la Universitatea din Alabama și fost consultant alIPCC) crede că măsurarea temperaturilor este un indicator”irelevant”.

Miile de stații meteo care au cules date în ultimii 150 de aniau fost influențate de factori locali, precum urbanizarea orischimbarea destinației terenurilor din jur, crede Christy. Larândul său, Ross McKitrick (profesor de economie de la Universityof Guelph, Canada) afirmă că „datele IPCC sunt contaminate cuefecte de suprafață din cauza industrializării”. Anthony Watts,meteorolog american, a prezentat dovezi cu stații meteo din SUAamplasate lângă surse de căldură, precum instalații de aercondiționat ori stații de epurare a apei, ba chiar lângă unincinerator. Din Europa, Watts oferă exemplul unei stații de lângăaeroportul din Roma, unde temperatura crește grație gazelordegajate de motoarele avioanelor.

1 grad Celsius arfi avut în plus atmosfera planetei acum 1.000 de ani, când vikingiiau colonizat Groenlanda („țara verde”), unde au ajuns grațietopirii ghețurilor arctice

Inchide