Au folosit americanii tortura pentru a obține informații despre bin Laden? Concluzia experților americani în tehnici de interogare: „TORTURA nu este eficientă”

Au folosit americanii tortura pentru a obține informații despre bin Laden? Concluzia experților americani în tehnici de interogare: TORTURA nu este eficientă
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 21:49

Au folosit americanii tortura pentru a obține informații despreOsama bin Laden? Curentul majoritar de opinie este că DA, lucruconfirmat de informațiile apărute din timp în timp în presăreferitoare la abuzurile administrației SUA comise în închisorileunde sunt ținuți talibani. Cei mai mulți experți în tehnici deinterogare sunt de părere însă că „tortura nu funcționează”,relatează portalul The Big Picture, care a realizat o trecere înrevistă a declarațiilor făcute de reprezentanții tuturordepartamentelor din cadrul armatei și serviciilor secreteamericane, atât cei conservatori cât și cei liberali.

„Experiența indică faptul că utilizarea forței nu este necesarăpentru a obține cooperarea unei surse în cadrul unei investigații.Prin urmare, folosirea forței este o tehnică neproductivă pentru căaduce rezultate nedemne de încredere, poate dăunaeforturilor ulterioare de colectare a informațiilor și poatedetermina sursa să spună ceea ce crede că ar vrea să audă cel careconduce interogatoriul”, se arată în manualul armateiamericane.

Sfaturi similare apar și în manualul Agenției Centrale deInformații (CIA) unde se precizează că „durerea intensăeste foarte posibil să producă mărturii false, născocitepentru a scăpa de suferință”.

Potrivit textului, verificarea autenticității mărturiei este unpoces îndelungat, iar timpul pierdut pentru a dovedi spuseleinculpatului poate fi folosit pentru a căuta o metodă mai complexăde a afla altfel adevărul. Michael Sulick, un șef de serviciu dincadrul CIA, spune că agenția nu a înregistrat mai puține informațiiobținute în urma desființării tehnicii scufundării în apă rece pânăaproape de înec, potrivit publicației WashingtonPost.

• „Tortura duce la apariția mai multor teroriști și favorizeazămai multe acte teroriste decât ar putea ea neutraliza vreodată”,spune Milton Bearden, un veteran care a lucrat 30 de ani pentruCIA.

• „Foarte multe guverne care foloseau frecvent tortura pentru aobține informații au abandonat această practică după ce și-au datseama că alte abordări au rezultate mai bune”, susține PhilipGiraldi, un fost ofițer cu grad înalt din cadrul CIA.

• „Undeva în lume sunt tineri musulmani care s-au alăturatgrupării teroriste al-Qaida pentru că noi am torturat și abuzatdeținuți. Acești oameni vor duce la bun sfârșit atacuri împotrivaamericanilor, fie în Irak, Afganistan sau pe teritoriul StatelorUnite”, crede un fost expert în tehnici de interogare al aviațieimilitare americane. El mai spune că, pe lângă membrii grupărilorteroriste, mai există numeroși alți musulmani care le sprijinăfinanciar pe acestea deoarece sunt ofensați de atrocitățilesuferite de deținuții musulmani din închisori.

• „Am fost în mijlocul investigațiilor și adevărul este cătehnicile agresive nu sunt eficiente”, crede un expert FBI care ainterogat suspecți în urma atacurilor teroriste din 11septembrie.

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Cum a slăbit Raluca Bădulescu 70 de kilograme. Dieta care o ajută să nu se...
Fulgy, mesaj șocant de adio! „Îmi pare rău că m-am născut…” S-a întâmplat în urmă...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce făcea Oana Mizil pentru Ceauşescu! Detalii incredibile despre iubita lui Vanghelie
S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
BOMBĂ! Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea ŞOC a momentului vine din Germania. Anunţul făcut de ANGELA MERKEL uimeşte Europa. "Numai...
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact...
Aroganță marca Bianca Drăgușanu. Cum le desființează pe vedetele de la Survivor. „Eu am bani...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...