AUDIO. Sunetul ÎNSPĂIMÂNTĂTOR al cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc în Turcia, înregistrat de un cercetător

Publicat: 06/02/2023, 17:03
Actualizat: 06/02/2023, 17:26

Sunetul înspăimântător al cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc în Turcia a fost înregistrat de Hamdullah Livaoğlu, cercetător la Universitatea Kocaeli.

Omul de știință a reușit să surprindă sunetul produs în momentul în care undele seismului se ciocnesc de rocile subterane.

„Urechea umană nu poate auzi frecvențe mai mici de 20 Hz. Frecvențele semnalului de cutremur sunt, de asemenea, de obicei mai mici de 20 Hz. În aceste înregistrări, se poate auzi sunetul produs în momentul în care undele seismului se ciocnesc de rocile subterane”, a spus cercetătorul, citat de publicația turcă Milliyet.

De asemenea, conform sursei citate, înregistrarea poate contribui la studierea caracteristicilor distinctive ale cutremurelor.

Două cutremure puternice au avut loc, luni, în Turcia și Siria. Primul seism a avut o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter și s-a produs la 04:17 dimineață, la adâncimea de 17,9 de kilometri. Al doilea cutremur, care a avut o magnitudine de 7,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 13:25.

Peste 1.900 de morți

Cel mai recent bilanț indică faptul că, în urma cutremurelor de luni din Siria și Turcia, au murit peste 1.900 de oameni.

Sute de imobile au fost distruse, iar oamenii au ieșit disperați pe străzi, în ciuda frigului. Echipele de salvare și locuitorii caută supraviețuitori printre ruine.

Sute de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurelor de mari proporții. (Imaginile dezastrului din Turcia pot fi văzute aici….)

CUTREMUR de 4,5 grade în zona seismică Vrancea

Un cutremur de 4,5 grade s-a produs luni dimineață, la ora 03:26, în zona seismică Vrancea.

Seismul a fost urmat de trei replici mai ușoare, de 2,6, 2,9, respectiv 2,7 grade. Cutremurul din România s-a produs la nouă minute după un cutremur de 6,2 grade, înregistrat în Turcia.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase