• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Autoritățile se pregătesc să evacueze cea mai mare tabără de nomazi din Marea Britanie. Locuitorii amenință că-și vor folosi copiii drept scuturi umane

Încercarea autorităților britanice de a evacua cea mai mare tabăra de nomazi din Marea Britanie, aflată la Dale Farm, în Essex, a transformat terenul plin de colibe și rulote într-un fel de fortăreață medievală

Încercarea autorităților britanice de a evacua cea mai mare tabăra de nomazi din Marea Britanie, aflată la Dale Farm, în Essex, a transformat terenul plin de colibe și rulote într-un fel de fortăreață medievală. Cei care stau de zece ani abuziv acolo și-au ridicat turnuri de veghe ca să repereze de la distanță buldozerele care vor veni să le dărâme locuințele improvizate. Ei amenință că vor face o baricadă umană și că nu vor ezita să-și folosească copiii drept scuturi umane dacă polițiștii vor îndrăzni să se apropie, scrie The Daily Mail.

Totodată nomazii primesc sprijin logistic de la anarhiștii hârșiți în luptele cu poliția care le-au sărit în ajutor și susținere mediatică din partea actriței Vanessa Redgrave. Aceasta, o cunoscută militantă de stânga, a încercat marți să facă autoritățile să oprească acțiunea de evacuare, fără succes însă. Ea și-a făcut apariția în tabără și a lăudat comunitatea „puternică, înțeleaptă, calmă și blândă” de aici și a spus că speră că „umanitatea va triumfa”.

Tabăra de la Dale Farm, în care locuiesc aproximativ 1000 de țigani și irlandezi nomazi, este formată din două părți: într-una dintre zone, 600 de oameni locuiesc legal, în cealaltă, 400 locuiesc abuziv. Autoritățile din Basildon au câștigat în justiție, după 10 ani, dreptul de a-i evacua pe cei care locuiesc ilegal în tabără. Hotărârea finală a fost dată de Curtea de Apel, iar autoritățile le-au dat acestora ordin să părăsească zonă în 28 de zile, termen care a expirat săptămâna aceasta.

Anarhist: „Ce opțiune le rămâne acestor oameni? O viață în parcările supermarketurilor”

Unul dintre anarhiștii veniți la tabăra de nomazi le-a declarat jurnaliștilor. „Nu îi vom lăsa pe acești oameni să fie atacați de bătăușii care se dau drept executori judecătorești. Ne pregătim de luptă și aceasta va fi fortăreața noastră. Ce altă opțiune le mai rămâne acestor oameni? O viață în parcările supermarketurilor nu este un viitor pentru acești oameni buni”, a spus anarhistul.

Pe de altă parte, autoritățile au lansat un apel ca persoanele care locuiesc abuziv la Dale Farm să respecte ordinul judecătoresc și să plece de bunăvoie, pentru a nu fi nevoie să fie evacuate. „Fac un apel final la ei să părăsească pașnic Dale Farm și îi rog pe vizitatori și pe oricine se gândește la binele nomazilor să îi îndemne să facă acest lucru”, a declarat Tony Ball, șeful consiliului local din districtul Basildon, de care aparține Crays Hill, unde se află Dale Farm.

„Cei care ar putea rămâne fără locuință vor primi asistență din partea noastră în acest sens și vom lucra îndeaproape cu mai multe agenții pentru a le oferi tot sprijinul necesar membrilor mai vulnerabili ai comunității”, a afirmat Ball, adăugând că acțiunea de evacuare va avea loc doar după ce nomazii vor fi informați asupra datei operațiunii.

Poliția: „Anarhiștii vor deturna sensul protestului. Vor veni oameni cu intenții violente”

Intențiile anarhiștilor și ale nomazilor nu sunt deloc pașnice: au făcut un maldăr de canistre pe care să le detoneze la nevoie și cauciucuri uriașe au fost plasate în locuri strategice pentru a fi stropite cu benzină și incendiate în momentul evacuării. „Vom face tot ceea ce este necesar pentru a nu-i lăsa pe acești oameni să ajungă pe străzi. Nu fac niciun rău. Avem lanțuri cu care să ne legăm de blocuri de beton, iar copiii vor fi o parte a baricadei umane”, a amenințat unul dintre activiști care a refuzat însă să își dea numele.

Reprezentanții poliției din Essex cred că, în momentul evacuării, și-ar putea face apariția circa 2.000 de persoane din 30 de grupuri diferite, iar unele dintre ele vor avea intenții violente.

„Locuitorii din Dale Farm nu vor putea controla aceste grupuri. Există teama că au creat un monstru pe care nu-l vor mai putea controla. Cred că aici vor ajunge și unii oameni cu intenții violente”, a declarat o sursă din poliție pentru Daily Mail.

O persoană care locuiește legal la Dale Farm le-a povestit jurnaliștilor britanici că se teme că sensul protestelor va fi deturnat de anarhiști. „Este dreptul tău să-ți aperi casa, însă nu cred că de asta au venit aici acești oameni. Nu îi vreau aici și cred că și alții gândesc la fel”, a spus el

Un bărbat supărat pe nomazi și-a parcat mașina în ușa primăriei

Proprietarii britanici sunt îngroziți însă de nomazii care își fac tabăra te miri unde. Un bărbat din orașul Hove a protestat într-un mod inedit atunci când 16 rulote cu nomazi au apărut într-un parc din apropierea casei lui. El și-a parcat duba chiar în ușa primăriei din Hove, cu mesajul „Vedeți dacă vă place când vi se întâmplă vouă asta!”. „M-am săturat de standardul dublu! Nu-mi pasă dacă este vorba despre un nomad sau despre Regina însăși. Este o activitate ilegală și primăria nu face nimic împotriva ei”, a spus bărbatul în vârstă de 40 de ani, care a refuzat să-și dea numele.

Inchide