BAC 2011. Cum se dă bacalaureatul în Franța. Vezi ce li se cere elevilor francezi și câți dintre ei reușesc să treacă de examen

BAC 2011. Cum se dă bacalaureatul în Franța. Vezi ce li se cere elevilor francezi și câți dintre ei reușesc să treacă de examen
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 01/02/2015, 06:19

Diferențiat în funcție de liceul urmat și totodată pregătitpentru lansarea candidaților spre anumite universități ,bacalaureatul susținut de elevii francezi este considerat a fi unuldintre cele mai eficiente modele de testare din Europa.

În timp ce, în România, examenul maturității constă pentru toțielevii în trei probe dedicate competențelor în comunicarelingvistică și abilităților IT, la care se adaugă alte trei-patruexamene scrise (dintre care două diferențiate în funcție deprofil), în Franța, elevii sunt triați în zeci de seriicorespunzătoare liniilor de studiu urmate.

Practic, bac-ul francez se diferențiază din start în treitipuri:

– bacalaureatul general, cu seriile economic, literar șiștiințific, prin intermediul căruia elevii sunt dirijați cătreuniversități, școli superioare (Grandes Ecoles) și școlipostliceale. Este urmat de 53% dintre liceeni;

– bacalaureatul tehnologic, al cărui scop îl reprezintă intrareaimediată a absolvenților în câmpul muncii. Cei care susțin acesttip de evaluare și vor să-și continue studiile urmează de regulăcursuri de tehnicieni superiori, în directă legătură cu pregătirealor de bază. Bac-ul tehnologic are nu mai puțin de șapte serii, înfuncție de parcursul școlarizării: de la bacalaureatul tehnologicindustrial la bacalaureatul hotelier. 25% dintre absolvenții deliceu sunt testați în acest fel;

– bacalaureatul profesional, cu 80 de specializări și modalitățiflexibile de evaluare în funcție de traseul educațional parcurs.22% dintre elevii francezi își încheie studiile liceale prin acesttip de bacalaureat.

Citeșteși Bacalaureat 2011: VeziBAREMUL de la ultima probă. Cum trebuiau rezolvateSUBIECTELE

Subiectele tratate în cadrul celor șapte-opt probe sunt larândullor diferențiate în funcție de seria urmată. Particularitateaconstă însă în faptul că cerințele au caracter transdisciplinar șisunt axate pe competențe, urmărind nu doar cantitatea de cunoștințeacumulate pe parcursul liceului, ci și capacitatea elevilor de a lefolosi. Spre exemplu, cunoștințele de geografie și cele de istoriesunt testate în cadrul unei probe comune, iar examenul deliteratură urmărește modul de argumentare și reflecțiile personaleale elevilor, după cum reiese din modele ce pot fi găsite prinintermediul site-ului Ministerului Educației din Franța.

În Franța, opt din zeceelevi iau bac-ul

În privința reușitei la examen, elevii francezi au rezultateceva mai bune decât cele ale liceenilor români.

Dacă, în utlimii zece ani, în Franța promovabilitatea la bac afost una lineară, cu un indice de reușită de 85% înregistrat anultrecut, în România, oscilațiile au fost extrem de mari: de la 86%în 2002, 79% în 2006, 81% în 2009, urmat de o prăbușire bruscă la67% în 2010. Diferență, pusă de către ministrul Educației, DanielFuneriu, pe seama diminuării fraudei generalizate din sistem.

Citește și BAC 2011: Vezi subiectele la GEOGRAFIE, BIOLOGIE, FILOSOFIE,SOCIOLOGIE, ECONOMIE, INFORMATICĂ, CHIMIE ȘIFIZICĂ

Un amănunt important: în Franța, promovabilitatea diferă foartepuțin și în cadrul celor trei tipuri de bacalaureat. Elevii care aufost examinați prin bac-ul general au reușit să ia punctaj detrecere în proporție de 87%. Cei înscriși la bac-ul profesional auavut succes în 86% din cazuri. Singurii care au avut rezultate cevamai modeste au fost elevii testați prin bac-ul tehnologic: 81%promovabilitate.

Cum se pregătesc pentrubac elevii englezi și spanioli

Nu doar elevii francezi beneficiază de examene diferențiate șibazate pe competențe.

În Marea Britanie, elevii au la dispoziție o testare aparte,numită Bacalaureatul galez. Cei care sunt examinați prinintermediul acestui tip de bacalaureat urmează module de politicăși limbi străine, iar activitățile prestate în comunitatea din carefac parte le aduc credite suplimentare.

Spania iese în evidență printr-un sistem ce prevede o pregătireintensivă în ultimii doi ani de liceu în care cursurile deliteratură spaniolă, filosofie și istorie se îmbină cu ore dedicateștiințelor lumii moderne, genetică și astronomie. La fel ca înRomânia, liceeni spanioli trebuie să treacă și de un examen oralcare le testează exprimarea într-o limbă străină.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
AUTOSTRADA A4, BLOCATĂ de un GRUP de bărbați care FĂCEAU LINIUȚE cu MAȘINILE! Video
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
El va fi noul președinte al României! Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis?...
Alertă alimentară în România! Nu consumați aceste produse. Este pericol uriaș
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...