Banca Angliei acuză băncile comerciale că fac „profituri excesive” din credite

Banca Angliei acuză băncile comerciale că fac „profituri excesive din credite
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 21:32

Băncile comerciale din Regatul Unit (UK) fac „profituriexcesive” de pe urma creditelor acordate, susține un raport alBăncii Angliei – Bank of England (BoE), banca centrală din MareaBritanie – care le ia apărarea clienților. Comisioanele aplicatedebitorilor sunt cu mult mai mari decât creșterile de costuri, pecare băncile le pot pune pe seama crizei financiare. Opiniaoficială a BoE a fost exprimată într-un studiu din publicația sa,Buletinul trimestrial, care confirmă semnalele de alarmă aleorganizațiilor de protecția consumatorilor de servicii financiare.După criza de pe Wall Street, din toamna lui 2008, și dupănaționalizarea principalelor bănci britanice, situația debitorilora devenit tot mai împovărătoare.

Deși concluziile documentului au fost publicate în termenineutri, toți experții citați de The Daily Telegraph converg cătreideea că bancherii „fac speculă” pe seama consumatorilor. Mai grav,costurile excesive ale creditării limitează accesul la împrumuturial firmelor, ceea ce întârzie revenirea economiei. Tarifele șicomisioanele aplicate noilor credite sunt „substanțial ridicateacum comparativ cu perioada dinaintea crizei financiare”, aratăBoE. În plus, instituțiile de credit se bucură de un favor nesperatde debitorii de rând – o dobândă de refinanțare fixată la 0,5% deBoE și menținută la același nivel minim de peste un an.

Rata fixă nu a scutit pe nimeni de scumpiri

Din păcate pentru clienții nevoiți să ia un credit în aceste zile,nici măcar cei care visează la un credit cu rată fixă nu au scăpatde majorări. În total, pentru un credit ipotecar cu rată lunarăfixă, debitorul britanic plătește mai mult cu 1.700 lire sterlinede-a lungul unui an decât plătea înainte de septembrie 2008.Situația nu se explică decât prin aceea că „debitorii își crescrata de profit în cazul noilor împrumuturi”, constată BoE.

Aceasta înseamnă, pe de o parte, că băncile au devenit mult maiprudente decât în perioada de „exuberanță nesăbuită” care aprecedat criza imobiliară din 2007 și a culminat cu crahul bursierde la New York, din septembrie 2008. Astfel, o scumpire s-arjustifica prin „profitabilitatea redusă a creditelor deja acordateși costul mare al depozitelor”. Pe de altă parte, „este improbabilsă se fi modificat semnificativ costurile operaționale în timpulcrizei financiare”, arată Banca Angliei. Instituția atrage atențiacă scumpirea creditelor nu trebuie „să restrângă fluxul credităriicătre cămine și agenți economici”.

„Băncile puternice sunt bune pentru economie. Dar dacă ești undebitor, ai fi confuz, dacă nu chiar iritat. De ce nu primești orată ipotecară mai ieftină?”, s-a întrebat Melanie Bien, de la ocompanie de brokeraj de credite.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Adio, restricții! Se întâmplă sâmbătă, 22 ianuarie. „Nu mai este justificat”
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...