Gândul
  • Publicat:
Internațional

Barack Obama: „Dacă nu acum, atunci când?”. Care este TERMENUL LIMITĂ PENTRU EVITAREA INCAPACITĂȚII DE PLATĂ a Guvernului Federal al SUA

Barack Obama: „Dacă nu acum, atunci când?”. Care este TERMENUL LIMITĂ PENTRU EVITAREA INCAPACITĂȚII DE PLATĂ a Guvernului Federal al SUA
Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut, luni, liderilor Congresului, un acord pentru reducerea cât mai amplă a deficitului bugetar, punând întrebarea retorică "dacă nu acum, atunci când?", transmite Reuters.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut luni,liderilor Congresului, un acord pentru reducerea cât mai amplă adeficitului bugetar, punând întrebarea retorică „dacă nu acum,atunci când?”, transmite Reuters.

Obama a declarat într-o conferință de presă că se va întâlni înfiecare zi cu congressmenii, astfel încât să fie încheiat un acordpână la 2 august, termenul limită necesar pentru evitarea intrăriiîn incapacitate de plată a guvernului federal.

Un eșec al negocierilor ar putea readuce Statele Unite înrecesiune, ar provoca un șoc pe piețele financiare și ar pune înpericol statutul dolarului de principală monedă folosită laconstituirea rezervelor valutare, la nivel mondial.

Obama este prins într-o dispută politică cu președintele CamereiReprezentanților, liderul republican John Boehner, în legătură cupropunerea administrației de reducere a deficitului bugetar cu4.000 de miliarde de dolari, în decurs de zece ani.

Planul ar majora taxele, spre nemulțumirea republicanilor, și arreforma programe considerate sacre, precum cele de asistențămedicală Medicare și Medicaid. În plus, programul prevede reducereacheltuielilor guvernamentale, ceea ce îi îngrijorează pedemocrați.

Obama a arătat că mesajul său către ambele părți a fost „dacă nuacum, atunci când?”.

Nu este clar dacă Obama va reuși să îi convingă pe republicanisă accepte propunerea, criticată de Boehner la sfârșitul săptămâniitrecute.

În aceste condiții, este posibil ca cele două părți să negociezeun acord de anvergură mai mică, de 2.000 de miliarde de dolari.

Anca Dumitrescu,[email protected]

Inchide