Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Barack Obama i-a adus un omagiu lui Vaclav Havel, subliniind „rezistența sa pașnică”

Barack Obama i-a adus un omagiu lui Vaclav Havel, subliniind „rezistența sa pașnică”
Președintele american, Barack Obama, i-a adus un omagiu fostului președinte ceh Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, subliniind "rezistența sa pașnică" în fața ideologiilor represive, relatează AFP.

Președintele american, Barack Obama, i-a adus un omagiu fostului președinte ceh Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, subliniind „rezistența sa pașnică” în fața ideologiilor represive, relatează AFP.

„Am fost întristat să aflu astăzi despre decesul lui Vaclav Havel, un dramaturg și prizonier de conștiință devenit președinte al Cehoslovaciei, apoi al Republicii Cehe”, a declarat președintele Obama într-un comunicat.

„Deși a suferit numeroase reversuri, Havel a trăit într-un spirit al speranței, pe care o califica drept abilitate de a lucra pentru ceva pentru că este bine și nu pentru că are șanse de succes”, a adăugat Obama.

„Rezistența sa pașnică a zdruncinat fundațiile unui imperiu, a arătat golul unei ideologii represive și a dovedit că exemplul moral este mai puternic decât orice armă”, a continuat președintele american.

„El a jucat un rol major în Revoluția de Catifea, care a dat libertatea poporului său și a inspirat generații pentru autodeterminare și demnitate peste tot în lume. El a încarnat de asemenea aspirațiile unei jumătăți a unui continent despărțit de Cortina de Fier și a ajutat la desfacerea legăturilor Istoriei ducând la o Europă democratică și unită”.

Fostul președinte american George W. Bush și soția sa Laura i-au adus de asemenea un omagiu lui Vaclav Havel, „icoană a libertății”. „Laura și cu mine suntem întristați de pierderea prietenului nostru Vaclav Havel”, a afirmat fostul președinte într-un comunicat. „Apelul său puternic în favoarea libertății a schimbat cursul țării sale și a traversat continentele”.

Fostul președinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineață, în somn, la vârsta de 75 de ani.

Artizan al „Revoluției de Catifea” anticomuniste din 1989 și președinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a ghidat democratizarea țării sale, apoi aderarea sa la NATO (1999) și pregătirile pentru integrarea în Uniunea Europeană, finalizată în 2004. Havel a petrecut cinci ani în închisorile comuniste înainte de 1989.

Inchide