BARACK OBAMA vorbește despre o NOUĂ CRIZĂ MONDIALĂ. SUA au datorii de 100.000 de miliarde de dolari, de șapte ori cât PIB-ul țării

Redactor:
Gândul
Dacă adunăm toate datoriile pe care le au SUA, reiese că statul american este "într-o formă financiară mai proastă decât Grecia și alte țări europene înglodate în datorii"

Dacă adunăm toate datoriile pe care le au SUA, reiese că statulamerican este „într-o formă financiară mai proastă decât Grecia șialte țări europene înglodate în datorii”, notează CNBC. Declarația îi aparține lui Bill Gross,cofondator al firmei de management al investițiilor Pimco.

Datoria publică a SUA este de 14.300 de miliarde de dolari, lacare se adaugă banii pentru anumite servicii sociale și medicale,în valoare de aproape 50.000 de miliarde de dolari. În plus, îndatorie sunt incluse și costurile unor programe de sprijinire aeconomiei, în perioada crizei, desfășurate în 2008 și 2009.

În total, datoriile SUA ating astronomica valoare de 100.000 demiliarde de dolari, de aproape șapte ori cât PIB-ul țării (careeste de 14.700 de miliarde). Suma aruncă SUA într-o poziție delocde invidiat în ceea ce privește economia, spune Gross. „Să credemcă putem reduce aceste datorii într-un an sau doi nu este opresupunere realistă”, a explicat cofondatorul Pimco. „Valoareaeste mult mai mare decât în cazul Greciei și al oricărei alte țăridezvoltate. Avem o problemă și trebuie s-o rezolvăm rapid”, aprecizat Gross.

Afirmațiile lui Gross vin în contextul unor știri că băncileamericane vor folosi mai puțin titlurile de Trezorerie dreptgaranții pentru diverse tranzacții, inclusiv cele cu derivate. Oastfel de decizie ar putea avea loc în august, în contextuldezbaterilor din Congresul SUA privind creșterea plafonului deîndatorare, potrivit șefilor unor instituții financiare, citate deFinancial Times.

Decizia reflectă temerile tot mai mari din partea comunitățiifinanciare referitoare la capacitatea SUA de a găsi o soluție laproblema datoriilor și a deficitului. „Ne-am întrebat întotdeaunacine va cumpăra titluri de Trezorerie după ce Rezerva Federalăîncheie în iunie programul de 600 de miliarde de dolari destinatachiziției de active. Cu siguranță nu va fi Pimco și probabil nicialt fond global de obligațiuni”, a spus Gross.

El a confirmat informațiile apărute vineri în presă privindcreșterea de la 4% la 5% a ponderii instrumentelor financiare emisede Trezorerie în portofoliul Pimco, însă a adăugat că este puțininteresat de obligațiunile Statelor Unite din cauza randamentelorscăzute oferite în pofida situației financiare grave. „De ce nu arcumpăra un investitor obligațiuni emise de Canada sau Australia, cusituație financiară mai bună și dobânzi mai mari cu 1-3 puncteprocentuale. Pur și simplu nu are sens”, a afirmat Gross. DacăGrecia se va prăbuși, investitorii vor prefera obligațiunileGermaniei și nu cele ale SUA ca plasamente sigure, considerăcofondatorul Pimco.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maximă aîndatorării, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizatmăsuri extraordinare, care permit guvernului să se mai poatăîmprumuta până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va maiavea dreptul să se împrumute și nu își va putea onora obligațiile,inclusiv serviciul datoriilor. Pimco are active de 1.200 demiliarde de dolari și operează cel mai mare fond cu plasamente înobligațiuni din lume.

Obama: Lipsa unui acordde majorare a plafonului de îndatorare al SUA poate provoca o nouăcriză

Președintele american Barack Obama a avertizat, marți, că uneșec al negocierilor din Congres referitoare la majorareaplafonului datoriilor Statelor Unite, care au atins limita maximălegală, ar putea pune în pericol redresarea economică și sădeclanșeze o nouă criză financiară.

„Am putea asista la o revenire a crizei financiare, dacă nejucăm prea aproape de linie”, a afirmat Obama la postul deteleviziune NBC. El a spus însă că are încredere în republicaniicare afirmă că vor să evite o astfel de situație și se așteaptă laun acord prin care limita de îndatorare să fie majoratăsemnificativ.

„Vom munci intens luna viitoare și mă aștept să ajungem la unacord. Este ceea ce vor americanii”, a arătat președintele.

Trezoreria SUA a cerut Congresului încă din ianuarie să majorezeplafonul, iar din luna mai a luat o serie de măsuri excepționale,pentru a putea să emită în continuare obligațiuni fără să creascădatoriile nete ale statului. Dacă blocajul nu va fi rezolvat pânăla 2 august, Statele Unite vor intra în incapacitate de plată aanumitor obligațiuni care ajung la maturitate. (MihaiSchiau, [email protected], AncaDumitrescu, [email protected])

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide