Băsescu, acuzat că-i aduce pe moldoveni în UE „pe ușa din dos”

Băsescu, acuzat că-i aduce pe moldoveni în UE  „pe ușa din dos
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 04:07

Îngrijorarea este avută în vedere și laBruxelles

„Extinderea evoluează pe ușa din dos, în condițiile în care amprimit deja un număr uriaș de noi cetățeni, din cauza politicilorde cetățenie ale unor state membre”, a fost declarația pentru TDT,făcută sub protecția anonimatului de un „diplomat de rang înalt dela Bruxelles”.

Îngrijorarea UE ar fi aceea că politica în privința cetățeniei aRomâniei nu este unică în această parte a continentului. Noua legea cetățeniei ungare le va da dreptul altor sute de mii de oameni(maghiari din Ucraina, Serbia și Croația) să intre în UE. Întretimp, în ultimele luni, Bulgaria a acordat 60.000 de cetățenii unorlocuitori din Macedonia.

„Pervers laborator destinat creării RomânieiMari”

Deși evocă același risc de „invazie” precum cele două publicațiibritanice, Il Giornale se referă mai mult la felul cum președinteleRomâniei „păcălește UE”, scriind că „Bucureștiul face cadou UniuniiEuropene un nou, invizibil și nedorit stat membru. Se adaugă șinumeroși imigranți”.

Ziarul explică apoi: „Este suficient să mergi în cartierulambasadelor din Chișinău, în Republica Moldova (…) în această lumea mizeriei uitate, celebră o bună perioadă doar pentru traficul demașini furate și de tinere destinate piețelor prostituției, oameniistau zilnic la coadă în fața ambasadei României”.

„Acolo, la ordinul președintelui român Traian Băsescu, s-audeschis frontierele unui nou El Dorado. Acolo funcționează din plinmașina perversului laborator destinat creării României Mari. Acolose află la incubator noul flagel care va împinge în Italia și înalte țări UE o nouă hoardă de nefericiți”, scrie Il Giornale.

O nouă „amenințare” – milionul de locuitori din RepublicaMoldova care ar primi cetățenia română și vor invada statele dinvestul Europei – devine tot mai vizibilă în presa europeană.Inaugurarea consulatelor generale ale României de la Cahul și Bălțicontinuă să fie văzută drept o cutie a Pandorei, din care ar urmasă iasă numai nenorociri pentru întreaga UE.

După ce revista germană Der Spiegel scria, săptămâna trecută, căpreședintele Traian Băsescu îi aduce pe moldoveni în UE „pe ușa dindos”, același subiect a fost deschis, ieri, în presa din RegatulUnit (UK) și din Italia. The Daily Telegraph (TDT) eticheteazăacordarea cetățeniei tot o „ușă din dos”, iar The Daily Express(TDE) o consideră „un bilet la loto” pentru moldoveni.

Publicațiile pornesc de la ipoteza că noilor cetățeni români levor face cu ochiul beneficiile sociale din UK, care vor deveni un”magnet”, în condițiile în care 90% dintre moldoveni visează să-șipărăsească țara, scrie TDE. Ziarul este de părere că vina nu estedoar a României, ci și a politicilor sociale din UK.

Pentru TDT, temerile de o masivă migrație către vest amoldovenilor cu pașaport românesc sunt justificate, pe de o parte,de promisiunea lui Băsescu, că toți cei care se consideră românipeste Prut „trebuie să circule liber în România și în UE”. Alteargumente ar fi salariile mici din Moldova (echivalent cu vreo 130lire sterline pe lună) și milionul de moldoveni care muncesc dejailegal în UE.

Lobby-ul antiimigrație din UK semobilizează

Cei 120.000 de moldoveni care au deja cetățenia română, cele800.000 de cereri aflate în așteptare și angajamentul lui Băsescucă pașapoartele vor fi acordate într-un ritm de 10.000 pe lunăstârnesc îngrijorare în UK. „Cifrele totale sunt foartesurprinzătoare și în curând vor fi echivalente cu populația uneițări mici”, a declarat Nigel Farage, eurodeputat din partea UKIP,citat de TDE.

Farage a profitat de statistici pentru a acuza că „oricepretenție că Marea Britanie își poate controla granițele sau căimigrația poate fi limitată cât timp suntem stat membru al UE estedistrusă de această descoperire”. O părere similară avea săexprime, în TDT, Sir Andrew Green, președintele Migration Watch, unONG antiimigrație din UK.

„Este uimitor că aproape un milion de moldoveni au solicitatcetățenia română. E esențial ca Marea Britanie să acționeze,împreună cu partenerii ei din UE, sau vom avea alt val de forță demuncă ieftină care va fi nedorită într-o recesiune”, a cerut Green.Pericolul „invaziei” va crește după 2013, când expiră restricțiilepe piața muncii din UK, impuse românilor și bulgarilor.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...