BBC: Sărăcia a devenit cauza principală pentru abandonul copiilor din Grecia

Redactor:
Gândul
BBC: Sărăcia a devenit cauza principală pentru abandonul copiilor din Grecia
Criza financiară din Grecia a adus câteva familii în pragul disperării, sărăcia determinându-i pe tot mai mulți părinți să-și abandoneze copiii

Criza financiară din Grecia a adus unele familii în pragul disperării, sărăcia determinându-i să-și abandoneze copiii, relatează BBC.

Dacă înaintea izbucnirii crizei orfelinatele găzduiau copii din familii în care părinții erau violenți, alcoolici sau consumatori de droguri, după 2008, cei mai mulți minori au ajuns în aceste instituții din pricina sărăciei.

Cu câteva săptămâni înaintea sărbătorilor de iarnă o educatoare din Atena a găsit un bilet. „Astăzi nu mă voi întoarce să o iau pe Ana pentru că nu mai am resurse să o întrețin. Vă rog să aveți grijă de ea. Îmi pare rău. Mama ei”, a fost mesajul lăsat în urmă de o mamă disperată.

În ultimele două luni, părintele Antonios, un preot ortodox care conduce un centru pentru copiii săraci din capitala elenă, a găsit patru copii abandonați pe treptele instituției. Unul dintre ei avea doar două zile.

O altă fundație caritabilă a fost abordată de către un cuplu ai cărui gemeni se aflau în spital pentru malnutriție. Mama sugarilor era la rândul ei subnutrită și nu avea cum să alăpteze.

Asemenea cazuri sunt din ce în ce mai frecvente într-o țară în care legăturile de familie sunt puternice, iar imposibilitatea de a-ți îngriji copiii este considerată inacceptabilă, scrie presa internațională.

Maria, mama care și-a abandonat copilul

Una dintre femeile nevoite să-și abandoneze copilul din cauza sărăciei este Maria. După ce și-a pierdut locul de muncă a încercat vreme de un an să se reangajeze, iar când și-a dat seama că trebuie să ceară mâncare de la biserică pentru a supraviețui, a decis că fiica sa, Anastasia, nu merită să trăiască în aceste condiții. Maria a lăsat-o pe fiica ei în grija fundației SOS „Satul Copiilor”.

„În fiecare noapte plâng de una singură, dar ce pot să fac?(despărțirea n.r.) Mi-a frânt inima, dar nu am avut altă soluție”, susține femeia.

Maria a slăbit 25 de kilograme. Acum, tânăra a reușit să se angajeze la o cafenea unde câștigă 20 de euro pe zi. Pe Anastasia o vizitează în fiecare lună, însă nu vrea să o ia acasă până când nu se pune pe picioare. Banii pe care îi face acum sunt insuficienți, iar Maria nu are nicio garanție că nu-și va pierde locul de muncă de la o zi la alta.

„Maria și Anastasia au o relație foarte apropiată. Poți spune că nu există niciun motiv pentru ca fetița să fie nevoită să nu trăiască alături de mama sa”, susține Stergios Sifnyos, directorul SOS „Satul Copiilor”. Fundația pe care o conduce Sifnyos nu se ocupă, în general, de ajutarea copiilor care provin dintr-o familie săracă, „însă, este foarte dificil ca Maria să se convingă că o poate lua pe Anastasia acasă, având în vedere că nu are o stabilitate financiară”, a subliniat el.

Un act de violență

„Copiii percep despărțirea de părinți drept un act de violență pentru că nu înțeleg de ce trebuie să fie separați”, susține psihologul grec Stefanos Alevizos.

De-a lungul anilor, părintele Antonios a fost abordat de sute de familii care i s-au adresat în speranța de a primi ajutor, însă fenomenul copiilor abandonați în fața ușii a luat amploare de-abia în ultimii trei ani.

„Noi putem să-i asigurăm unui copil mâncare și adăpost, însă adevărul este că lucrul de care au cea mai mare nevoie este iubirea părinților”, este de părere preotul.

Inchide