Gigantul producător elvețian de medicamente, Roche Holding AG a sistat livrările de produse farmaceutice în spitalele de stat din Grecia, lăsând astfel pacienții bolnavi de cancer și alte afecțiuni fără tratament. Decizia a fost luată din cauza datoriilor mari pe care statul elen le-a acumulat la această companie de medicamente. Reprezentanții firmei avertizează că astfel de măsuri vor fi luate și în alte țări din Uniunea Europeană dacă acestea nu își vor achita datoriile la timp, informează ediția online a Wall Street Journal. Printre țările vizate se află Spania, Portugalia și Italia.
Severin Shwan, directorul companiei Roche, a declarat că bolnavii de cancer își vor putea procura medicamentele necesare tratamentului numai contra-cost, solicitând, ulterior, recuperarea banilor de la stat. „Există unele spitale de stat care nu și-au mai achitat facturile către noi de trei-patru ani”, a spus directorul companiei farmaceutice.
El a a precizat că spitalele de stat din Grecia obișnuiau să își nu achite facturile la producătorii de medicamente și materiale sanitare cu anii. La începutul anului, guvernul elen a încercat să rezolve problema datoriilor și a propus ca medicamentele să nu fie plătite cu bani, ci cu obligațiuni. „Nu am avut de ales. Toți primeau obligațiuni. Ori acceptai obligațiuni, ori nu primeai nimic. Oricum ele au fost vândute imediat”, a spus directorul.
Roche nu este prima companie farmaceutică care a recurs la acest gest. Anul trecut, din cauza neînțelegerilor cu Guvernul grec, firma daneza Novo Nordisk a sistat livrările de insulină – tratament necesar bolnavilor de diabet, după ce autoritățile de la Atena și-a anunțat intenția de a reduce prețul la acest tratament cu 25%. Dupa mai multe luni de tratative, compania daneză de medicamente a decis sa reia exportul de insulină.
Asociația Companiilor Farmaceutice din Grecia a precizat că statul elen a achitat doar 37% din datoria pe care spitalele le au la firmele farmaceutice, sumă ce reprezintă 1,9 miliarde de euro.