BREXIT-ul Theresei May ar putea fi salvat. Angela Merkel a făcut anunțul

Redactor:
Mihai Draghici
BREXIT-ul Theresei May ar putea fi salvat. Angela Merkel a făcut anunțul
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a dat asigurări marți că va face toate eforturile pentru ieșirea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Eu voi lupta până în ultimul minut pe 29 martie pentru o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE. Nu avem mult timp până atunci, sunt doar câteva zile”, a declarat Angela Merkel într-o conferință de presă desfășurată la Berlin.

Întrebată dacă Uniunea Europeană manifestă disponibilitatea amânării Brexit, Angela Merkel a precizat: „Eu sper să menținem relații bune cu Marea Britanie după ce va părăsi Uniunea Europeană”.

Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie. Potrivit moțiunii, Guvernul Theresa May va încerca să obțină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercuri. Dacă Acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obțină amânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliți de Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a avertizat că, în această situație, amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.

Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May anunțase luni seară că obținuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

Foto: Hepta

Inchide