Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Buffet: „Retrogradarea nu are sens. SUA ar merita rating AAAA, dacă acesta ar exista”

Buffet: „Retrogradarea nu are sens. SUA ar merita rating AAAA, dacă acesta ar exista”
Retrogradarea SUA de către Standard&Poor''s (S&P) nu are niciun sens, a declarat investitorul american Warren Buffet, adăugând că ar acorda SUA rating "AAAA", dacă acesta ar exista.

Retrogradarea SUA de către Standard&Poor’s (S&P) nu areniciun sens, a declarat investitorul american Warren Buffet,adăugând că ar acorda SUA rating „AAAA”, dacă acesta arexista.
Calificativul maxim posibil este „AAA”.

„Nu înțeleg. În Omaha, SUA au încă rating «AAA». De fapt, dacăar exista rating «AAAA», l-aș da Statelor Unite”, a declarat Buffetpentru postul de televiziune Fox Business News.

Compania condusă de Buffet, Berkshire Hathaway, cu sediul înOmaha, statul Nebraska, are investiții importante în titluri aleTrezoreriei SUA.

„Am depus rapoartele financiare și avem lichidități de 47 demiliarde de dolari. Peste 40 de miliarde de dolari sunt investițiîn titluri ale Trezoreriei. Retrogradarea SUA de către S&P numă tentează să vând. De fapt ne vom menține expunerea”, a spusel.

Buffet nu a tras niciun semnal de alarmă în privințaretrogradării și a mers chiar până la a spune că nu va avea mareefect asupra burselor la deschiderea de luni.

„Dacă nu se mai întâmplă altceva, de exemplu o nouă problemă înEuropa, retrogradarea nu va conta prea mult”, a afirmat șefulBerkshire.

Statele Unite au datorii doar în dolari, iar statul poate tipăridolari, a spus Buffet.

„Gândiți-vă. Din câte știu eu SUA nu au datorii în altă monedădecât dolari, pe care îi pot tipări după cum doresc. Acum, dacăvorbim despre inflație e cu totul altă problemă”, a declaratel.

Întrebat dacă apreciază că statul american merita să fieretrogradat, Buffet a spus răspuns negativ și a criticatS&P.

„Vă amintiți? Aceeași agenție a retrogradat Berkshire”, a spusBuffet.

Revizuirea în scădere a ratingului SUA de către S&P adeterminat o parte a economiștilor și analiștilor financiari săavertizeze că dobânzile ar putea crește, dolarul s-ar puteadeprecia, iar bursele să înregistreze noi scăderi.

Marius Oncu, [email protected]

Inchide