Bugetele naționale, „preaprobate” la Bruxelles

Redactor:
Bogdan Munteanu
Bugetele naționale, „preaprobate” la Bruxelles
Comisia Europeană (CE) va „preaproba" proiectele bugetare ale guvernelor din statele membre UE, înainte ca acestea să le înainteze parlamentelor naționale, au convenit, luni, miniștrii de Finanțe din Uniune. Propunerea a fost prezentată de CE la 9 mai, odată cu discuțiile privind Mecanismul de Stabilizare a Euro, dar a întâlnit inițial reticența oficialilor de la Berlin, Londra și Stockholm.

Comisia Europeană (CE) va „preaproba” proiectele bugetare aleguvernelor din statele membre UE, înainte ca acestea să leînainteze parlamentelor naționale, au convenit, luni, miniștrii deFinanțe din Uniune. Propunerea a fost prezentată de CE la 9 mai,odată cu discuțiile privind Mecanismul de Stabilizare a Euro, dar aîntâlnit inițial reticența oficialilor de la Berlin, Londra șiStockholm.

Potrivit documentului semnat de miniștrii de Finanțe, guverneletrebuie să trimită la Bruxelles estimări privind creștereaeconomică, inflația, veniturile și cheltuielile în fiecareprimăvară. Astfel, CE va putea vedea proiectul de buget cu circașase luni înaintea parlamentelor naționale. Dacă un Executivanticipează un deficit bugetar în anul următor, acesta trebuie”justificat în fața celorlalte membre UE”, arată EUObserver.com. CEși celelalte guverne vor avea grijă să pună „presiune” ca fiecarestat membru să respecte limitele prevăzute de Pactul de Stabilitate- datorii cumulate de cel mult 60% din PIB și un deficit anual maimic de 3% din PIB. Teoretic, Pactul (datând din 1997) prevedeamenzi de 0,5% din PIB pentru țările care nu se încadrează înlimite, dar ele nu au fost niciodată prelevate.

Inchide