„Bula aurului” – precursoarea unei noi crize globale

Redactor:
Bogdan Munteanu
„Bula aurului” – precursoarea unei noi crize globale
Goana după aur a investitorilor din toată lumea - care a dus la stabilirea de noi și noi recorduri de preț, de-a lungul lui 2010 - indică faptul că bursele din întreaga lume sunt prinse într-o bulă nouă speculativă

Goana după aur a investitorilor din toată lumea – care a dus lastabilirea de noi și noi recorduri de preț, de-a lungul lui 2010 -indică faptul că bursele din întreaga lume sunt prinse într-o bulănouă speculativă. Prezisă cel puțin de la începutul lui 2010 demagnatul american George Soros, „bula aurului” va continua”umflarea” anul viitor, dar o „spargere” este inevitabilă.

În portofoliul cumpărătorilor se află deja suficiente tone deaur pentru a umple de două ori toate seifurile din Elveția șiprețul metalului se află în cel de-al zecelea an consecutiv decreștere, respectiv în cea mai lungă asemenea perioadă din ultimii90 de ani, notează Bloomberg.com. Toată lumea cumpără și se poatelăuda că a făcut „o afacere bună”, văzând prețurile și mai maripeste câteva luni.

De-a lungul lui 2010, investitorii au achiziționat 278 tone deaur, a căror valoare ar fi de 10,4 miliarde USD, la prețul mediudin primele opt luni ale anului. Anul viitor, cei care au cumpăratîn 2010 vor fi invidiați de cei care se vor fi prins mai târziu decât de profitabil este să investească în aur.

În decembrie 2009, aurul a atins un maxim istoric de 1.227 USDuncia (28,47 grame), pentru ca, la 21 iunie 2010, noul recordabsolut să fie de 1.266 USD uncia. Însă scăderea prețului cu circa20-25 USD față de iunie nu este decât temporară, iar creștereaprețului nu se va opri anul acesta.

Din aprecierile a 29 de analiști, fir­me de investiții șicumpărători de aur, agenția Bloomberg a ajuns la concluzia că toțise așteaptă la stabilirea unui nou record în cursul anului viitor.Uncia de aur ar urma să se vândă cu circa 1.500 USD în 2011, ceeace ar însemna o creștere de 21% față de nivelul ultimelor zile dinaugust 2010 (1.240-1.250 USD).

La Bursa de mărfuri din New York (Comex) s-au înregistratopțiuni de cum­părare a aurului în schimbul a 1.500 USD uncia, înnoiembrie 2010. La 1.550 USD pe uncie estimează prețul aurului,până la finalul anului în curs, un analist de la filiala din Londraa Deutsche Bank.

Aur galben pentru zile negre

Oamenii „se tem de o nouă criză”, ceea ce îi determină să îșipăstreze averea în aur, crede Thorsten Proettel, alt analist citatde Bloomberg, de la Landesbank BW din Stuttgart (Ger­mania).Totuși, Proettel nu vede prețul din 2011 mai mare de 1.350 USD, întimp ce la BNP Paribas estimarea este de 1.370 USD. „Fie o revenireeconomică rapidă, fie o prelungire a performanțelor slabe, ambelevor aduce noi cumpărători pe piața aurului”, consideră EugenWeinberg, analist la Commerzbank AG (Frankfurt).

„O economie mai puter­nică va crea o cerere de aur pentrubiju­terii. Dacă economia rămâne sla­bă ori se înrăutățește,investitorii vor căuta un refugiu” în aur, afirmă Weinberg.

Cele 1.901 tone de aur puse deoparte „pentru zile negre” decătre investitori, în 2009, au depășit, pentru prima oară în treidecenii, consumul de 1.759 tone din care s-au fabricat bijuterii.Situația este de așteptat să fie identică și în 2010, în timp cecantitatea de aur achiziționat ca „investiție” să crească. Primulcumpărător mondial de aur, India, a cumpărat 480-485 tone în 2009și își propune să mai aducă în vistierie 600-625 tone, în 2010. Deavansul economic al Indiei și Chinei, unde se înmulțesc bogații,își leagă speranțele și producătorii de bijuterii de aur, după ce2009 a fost al 21-lea an consecutiv de diminuare a cererii pentruastfel de bunuri de lux.

Cine câștigă: speculanți precum Soros

„A cumpăra la începutul bulei este rațional”, spunea GeorgeSoros la începutul lui 2010, ceea ce compania sa de investiții(Soros Fund Management LLC) facea încă de la sfârșitul lui 2009. Înultimul trimestru, numărul acțiunilor deținute de compania lui laSPDR Gold Trust (cel mai mare fond de investiții în aur) crescusecu 152%, pentru ca, recent, să-și reducă participațiile.

La 16 august, Soros Fund Manage­ment LLC și-a vândut 341.20 deacțiuni la fondul respectiv și a rămas cu 5,24 milioane acțiuni,echivalente cu 16 tone de aur. Soros nu a comentat tranzacția,astfel încât analiștii se întreabă dacă cumva el presimte că seapropie „spargerea” bulei. Din declarațiile sale anterioare,reieșea că bula se va „umfla” până la 2.000 USD uncia.

Cine poate pierde: toată lumea

În afara celor care extrag aur și au avut venituri în creștere(cu 47% în cazul Newmont Mining Corp, cel mai mare producător dinSUA), la „spargerea” bulei vor fi afectați toți cei care au mizatpe păstrarea economiilor în acest metal. Cei „prudenți” au ieșitdeja din tranzacțiile cu aur.

Nu doar Soros, ci și altă firmă de investiții din SUA, AstorAsset Management LLC, a renunțat la aur încă de la finele lui 2010,deși 10% din activele sale de 570 milioane USD erau legate de acestmetal. „Aurul este prea riscant pentru că prea mulți oameni pariazăpe el”, crede directorul companiei, Bryan Novak, care se teme deziua când, în goană după bani gheață, nenumărați investitori vorvinde aurul din ce în ce mai ieftin.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Ce salarii au angajații RCS & RDS. Se câștigă mai bine decât ai fi crezut
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide