Bursa din New York, NASDAQ, atacată de hackeri

Redactor:
Bogdan Munteanu
Bursa din New York, NASDAQ,  atacată de hackeri
După atacarea repetată a serverelor Pentagonului și ale agenției spațiale NASA, încă o „redută" americană a fost străpunsă de hackeri - Bursa din New York (NASDAQ). Și nu o singură dată, ci în repetate rânduri, de-a lungul anului 2010, potrivit unor anchete în derulare ale Secret Service și FBI.

După atacarea repetată a serverelor Pentagonului și ale agențieispațiale NASA, încă o „redută” americană a fost străpunsă dehackeri – Bursa din New York (NASDAQ). Și nu o singură dată, ci înrepetate rânduri, de-a lungul anului 2010, potrivit unor anchete înderulare ale Secret Service și FBI.

Ultimul atac, petrecut vinerea trecută, a avut drept țintăNASDAQ OMX Group, o companie afiliată Bursei care oferă tocmai”servicii de comunicare securizate” între companiile tranzacționateși consiliile lor de administrație. „Ținta” aleasă dovedește că nua fost vorba de un atac la întâmplare, care ar putea fi pus peseama unor puști teribiliști, ci de unul bine organizat.

Prin accesul la comunicații presupuse a fi secrete și bine”păzite”, hackerii voiau informații care le-ar fi permis așa-numite”insider trading”. Acestea sunt tranzacții făcute de cei dinconducerea la vârf a unei companii, care au avut acces la dateinaccesibile publicului larg, și au „pariat” la bursă, direct sauprin interpuși. Legile americane și din alte state pedepsesc acestefapte.

Mobilul atacurilor rămâne necunoscut

În afara unei dezmințiri a faptului că atacurile ar fi periclitatvreodată siguranța tranzacțiilor, emise de Nasdaq, compania nu avrut să comenteze incidentele. Totuși, surse ale The Wall StreetJournal (WSJ) au spus că „deocamdată, atacatorii doar au privit” îninteriorul sistemului informatic. Hackerii ar fi făcut „teste”privind cât de penetrabil este sistemul.

Ulterior, ei ar urma să revină pen-tru a „sustrage” informațiilenecesare. Desigur, numai dacă până atunci sistemul de securitate nuva fi îmbunătățit. Anchetatorii nu pot preciza exact mobilul”crimei informatice”, iar nici tăcerea Nasdaq nu este de folos. Deregulă, companiile recunosc doar atacurile asupra siteurilor lacare au acces toți internauții, nu și cele asupra rețelelorinformatice interne. O posibilă explicație este oferită pentrupublicația americană de Tom Kellermann, fost expert în securitateinformatică la Banca Mondială și care a dezvăluit că instituțiilefinanciare sunt ținta celor mai avansați hackeri în ultimii ani.”Mulți nu își valorifică financiar situația (penetrarea sistemului- n.r.) imediat, ci culeg informații, pentru a ști cum pot facebani pe termen lung”, crede expertul.

Anchetele sunt confidențiale

Casa Albă a fost anunțată de atacurile asupra NASDAQ, însăanchetatorii au cerut discreție asupra demersurilor lor. Cu câtdivulgarea atacului este mai tardivă, cu atât sunt mai multe șansede a-i prinde pe hackeri.
Problema este de importanță națio-nală, deoarece Bursa new-yorkeză- care are 22 de centre de date și 50 de burse în lume – se află pelista obiectivelor a căror atacare ridică o problemă de siguranțănațională. Peste 68% dintre obiectivele de acest fel au fost țintacel puțin a unui atac informatic în ultimele 12 luni.

Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca hackerii să provină dinEuropa de Est, după ce, în 2009, o rețea cu computere în SUA,Estonia și Letonia a reușit să fure 100 milioane de numere decarduri de credit.

Inchide