• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Canada A RENUNȚAT la vârsta de pensionare obligatorie

Canada A RENUNȚAT la vârsta de pensionare obligatorie
Canada a abolit pe întreg teritoriul său vârsta de pensionare obligatorie, interzicând angajatorilor din sistemul reglementărilor federale să mai stabilească o limită în acest sens, potrivit unei legi intrate în vigoare zilele trecute, notează AFP.

Canada a abolit pe întreg teritoriul său vârsta de pensionare obligatorie, interzicând angajatorilor din sistemul reglementărilor federale să mai stabilească o limită în acest sens, potrivit unei legi intrate în vigoare zilele trecute, notează AFP, citată de Agerpres.

Această lege (de punere în aplicare a bugetului) abrogă dispozițiile legilor canadiene care permiteau o astfel de posibilitate, a anunțat vineri Comisia canadiană pentru drepturile persoanei, salutând o ‘victorie importantă în materie de drepturi ale persoanei’.

Prin luarea acestei inițiative, guvernul conservator de la Ottawa dorește, după cum a subliniat, ‘să ofere salariaților mai vârstnici posibilitatea de a rămâne pe piața muncii’ și, în consecință, ‘să interzică angajatorilor sub reglementare federală să stabilească o vârstă pentru pensionarea obligatorie, cu excepția cazului în care domeniul de activitate al salariaților impune acest lucru’.

În Canada, nu există o vârstă legală pentru pensionarea obligatorie. În practică, pensiile pentru limită de vârstă sunt plătite cu începere de la 65 de ani, dar în unele provincii, ca de exemplu Québec, vârsta poate coborî la 60 de ani.

Potrivit Comisiei pentru drepturile persoanei, numai guvernul federal și cel al provinciei New Brunswick mai mențineau în vigoare vârsta obligatorie de pensionare, celelalte provincii abandonând-o anterior.

Inchide