Canada, primul stat care a renunțat la Protocolul de la Kyoto: „Prevederile sunt iresponsabile și radicale”

Canada, primul stat care a renunțat la Protocolul de la Kyoto: Prevederile sunt iresponsabile și radicale
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 24/04/2012, 10:39

Canada și-a anunțat retragerea din Protocolul Kyoto în cadrul unei conferințe la Durban, Africa de Sud, la scurt timp după ce s-a decis prelungirea acordului care urma să expire în 2012, informează Huffington Post. România a aderat la Protocolul de la Kyoto în martie 2001.

Hotărârea anunțată oficial de ministrul mediului al Canadei, Peter Kent, este în conformitate cu regulamentul legal și i-ar scuti pe canadieni de penalități de 14 miliarde de dolari pentru nerespectarea scopurilor pactului Kyoto. „Asta înseamnă 1.600 de dolari pentru fiecare familie canadiană”, a explicat Kent.

De aceeași părere este și prim-ministrul Canadei, Stephen Harper, acesta fiind reticent în privința protocolului Kyoto de când a fost ratificat de Jean Chretien în 2002. Cu toate acestea, grupurile pentru protecția mediului nu au primit bine decizia Canadei de a se retrage, spunând că statul a renunțat la reputația favorabilă în favoarea producției industriale.

Zvonurile au fost confirmate

Este pentru prima dată în istoria pactului de la Kyoto când o țară decide să se retragă. Deși au existat zvonuri încă din noiembrie, reprezentanții Canadei nu au declarat nimic concret până săptămâna aceasta. Acordul vizează scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră ale țărilor participante. Declinul economiilor din Europa de Est, dar și al Federației Ruse au contribuit vizibil la procesul de atingere a țintelor ambițioase, prin reducerea producției industriale și implicit a emisiilor.

Decizia Canadei a venit în urma nemulțumirilor față de țările implicate în acordul Kyoto, care nu acoperă cei mai mari emițători de gaze din lume, respectiv Statele Unite și China. După cum a declarat Kent, acordul se aplică doar statelor bogate și din acest motiv Canada nu va mai susține angajamentele cerute de Kyoto.

„Canada a venit cu intenții bune, constructive. Voiam să atingem un acord internațional comun care să acopere toți emițătorii majori. Din păcate, cum am mai zis, protocolul de la Kyoto nu reprezintă un drum viitor pentru Canada”, a susținut Peter Kent.

Angajamentele protocolului Kyoto, „iresponsabile și radicale”

„În timp ce guvernul nostru a luat măsuri din 2006 și a micșorat cantitatea de gaz emisă, prevederile Kyoto sunt iresponsabile și radicale și nu le mai putem respecta. Ar însemna să retragem de pe drumurile Canadei fiecare automobil de orice tip”, a declarat ministrul mediului.

Cel mai recent inventar al emisiilor de gaze cu efect de seră arată că, deși Canada a încercat să respecte angajamentele față de Kyoto și a redus emisiile în fiecare an începând cu 2008, acestea sunt în continuare cu 20% mai mari decât în 1990.

Protocolul de la Kyoto, inițiat în 1997 de către 160 de țări, are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră, protejarea mediului înconjurător prin scăderea nivelului poluării și luptă împotriva încălzirii globale. Acordul, de tip voluntar, impune țărilor industrializate să reducă emisiile poluante cu 5,2% în perioada 2008-2012 față de nivelul atins în 1990. (Sorina Ionașc)

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...