• Publicat:
Internațional

Canada refuză intrarea fostului lider catalan Carles Puigdemont pe teritoriul său

Canada refuză intrarea fostului lider catalan Carles Puigdemont pe teritoriul său
Canada a refuzat să îi permită fostului lider catalan Carles Puigdemont să intre în țară, în contextul în care Curtea Supremă din Spania a emis un nou mandat internațional de arestare pe numele acestuia, relatează site-ul postului CBC.

Avocatul lui Carles Puigdemont, Stéphane Handfield, a informat că fostului lider catalan i-a fost respinsă cererea privind autorizația de călătorie, de care vizitatorii europeni au nevoie pentru a intra în Canada.

Handfield a mai adăugat că va contesta această decizie la Curtea Federală.

„Agentul serviciului pentru imigranți a ajuns la concluzia că există motive rezonabile, având în vedere acuzațiile împotriva domnului Puigdemont în urma referendumului din 2017, pentru a îi refuza acestuia accesul pe teritoriul canadian”, a declarat Handfield.

Curtea Supremă din Spania a emis în luna octombrie un nou mandat de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, fost premier al Cataloniei și unul din liderii mișcării secesioniste din această regiune. Puigdemont a fugit în Belgia după eșecul tentativei de obținere a independenței Cataloniei în octombrie 2017.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independența față de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependență, nu a fost aprobat de Curtea Constituțională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independența, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluționarea crizei prin dialog.

Inchide