• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Cartea recordurilor în varianta Chinei, țara cu cei mai mulți miliardari din lume: de la avionul invizibil la noul Hawaii

China este vedeta planetei în acest moment - presa internațională vorbește continuu despre „miracolul chinezesc", după ce China comunistă a ajuns a doua superputere economică a lumii, dând la o parte Japonia, după trei decenii de creștere accelerată. Confirmarea a fost făcută chiar luna aceasta.

China este vedeta planetei în acest moment – presainternațională vorbește continuu despre „miracolul chinezesc”, dupăce China comunistă a ajuns a doua superputere economică a lumii,dând la o parte Japonia, după trei decenii de creștere accelerată.Confirmarea a fost făcută chiar luna aceasta. Acum, China suflăîn ceafă SUA, iar piața auto chineză a detronat-o pe cea aamericanilor, devenind prima din lume. Asta s-a întâmplat în2009, mult prea devreme față de estimările experților. Ba chiar, înultimii doi ani, China a împrumutat mai mulți bani decât BancaMondială țărilor aflate în curs de dezvoltare. Și are ambițiimari în continuare: lucrează la avionul invizibil, vrea săconstruiască „noul Hawaii”, să-și extindă rețeaua de autostrăzipână la lungimea celei din SUA și să construiască cel mai lung poddin lume peste apă. Pentru asta va folosi oțelsuficient pentru 65 de turnuri Eiffel.

•Dar toate”minunile” acestea au un preț: China a ajuns cel mai marepoluator al planetei, iar populației în continuare îi estestrăin conceptul de grijă pentru mediu. Poluarea aerului omoarăanual 1,3 milioane de persoane, iar apele „otrăvitoare” alți100.000 de oameni. Peste un sfert dintre ape sunt atât de murdare,încât nu pot fi folosite nici în industrie, nici în agricultură.Poluarea mai vine și din faptul că China a ajuns cel mai mareconsumator de energie din lume, arzând pentru asta cantitățiinimaginabile de cărbuni. În plus, unii analiști estimează căreversul uimitoarei sale dezvoltări ar putea fi „supraîncălzireaeconomiei”, care ar aduce cu ea tot felul de blocaje. Pe de altăparte, analiștii de la Banca Mondială spun că, în funcție de ratade schimb valutar, China are șanse să devină cea mai mare economiea lumii în 2025, luând fața SUA.

Ambiții chinezești: avionul invizibil sau „noul Hawaii”, oinsulă turistică super-grandioasă

•Cel mai lungpod din lume peste apă, Qingdao Haiwan, va avea o lungime de42,5 kilometri, mai lung cu 5 kilometri decât Lake PontchartrainCauseway din statul american Louisiana, deținătorul recordului dinprezent. Se vor folosi 450.000 de tone de oțel, 2,3 milioane demetri cubi de ciment, un „batalion” de 10.000 de muncitori, iartotul va costa 10,7 miliarde de dolari. Podul este planificat săfie inaugurat anul acesta, urmând să fie tranzitat zilnic de peste30.000 mașini. La construcție au fost folosite 2,3 milioanede metri cubi de ciment, adică atât cât ar fi necesar săconstruiești 3.800 de bazine olimpice de înot. Construcțiava avea 5.200 de piloni și varezista inclusiv unui cutremur cu magnitudinea 8.Ecologiștii, însă, se plâng că uriașul pod ar putea da peste capecosistemul marin, amenințând delfinul alb chinezesc, o specierarisimă.

•Chinezii ar ficonstruit deja și avionul invizibil, obținând de la Rusiatehnologia necesară fabricării prototipului său de bombardier devânătoare, invizibil pe radar, potrivit AFP. Noul avion arată căstatul chinez este decis să își modernizeze și armata, au subliniatspecialiștii.

•Insulaturistică numită „noul Hawaii” este gândită să seconstruiască pe insula tropicală Hainan și să devină o „Mecca aturismului mondial” până în 2020, atrăgând turiști din întreagalume. Pescarii locali, însă, înfricoșați că nu vor mai aveaunde-și ține bărcile în sezonul taifunurilor, au distrusmașini guvernamentale și i-au luat la bătaie pe muncitorii venițila lucru. Pe insula Hainan trăiesc șase milioane de locuitori,majoritatea săraci. În acest moment, Guvernul se chinuie sănegocieze cu sătenii, ca să-i lase în pace pe muncitori și să numai blocheze construcția.

•În ceea ceprivește autostrăzile Chinei, aceasta avea în ianuarie 2010o rețea de 65.000 de kilometri, dar asta nu-i este suficient. Și-apropus ca, până în 2020 să aibă cu totul 100.000 de kilometri,comparabil cu ceea ce au în prezent SUA.

Record: China, țara cu cei mai mulți miliardari dinlume

La multe capitole, China deține recordurile lumii: este primaproducătoare mondială de cărbuni, a treia producătoare de energieelectrică din lume, al doilea mare exportator mondial, deține maimult de o cincime din totalul populației Pământului, are cei maimulți internauți din lume (aproape 400 de milioane) și arecei mai mulți miliardari de pe mapamond, potrivit lui RupertHoogewerf, fondator și editor al listei bogaților, Hurun. Dacă înSUA există 189 de miliardari în dolari, în China sunt între 400 și500. Reversul medaliei este că în zonele rurale rata șomajuluidepășește de două ori indicii oficiali de 4,6 %.

Pe lângă toate astea, mâna de lucru chineză a rămas unadintre cele mai ieftine din lume, multe economii occidentalebazându-se pe costurile reduse obținute în China. Iar anul trecut,în vreme ce spațiul euroatlanic „se bătea” cu criza, economiachineză prospera, crescând cu 10,3%. În ultimul trimestru, PIB-ul acrescut cu 9,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, uimindu-ipe analiști, care inițial estimaseră o încetinire, nicidecum ocreștere. În plus, în ultimii doi ani China a împrumutat peste 110miliarde de dolari statelor aflate în curs de dezvoltare, față100,3 miliarde de dolari plătite de Banca Mondială. Spania,Portugalia sau Grecia se numără acum printre datorniciisăi.

Săraca țară bogată – ce probleme are China

Unii analiști străini cred, însă, că peste o vreme economiaChinei se va bloca pe unele sectoare din cauza mai multor factori:investiții excesive care au redus resursele naturale (construcțiade fabrici și îmbunătățirea infrastructurii cu orice preț, fără săfie nevoie de fiecare dată), slaba gestionare financiară (crediteneperformante fiindcă oficialii locali au forțat băncile să lefinanțeze proiecte, la dobânzi aproape de zero), sau sistemuleducațional nu prea bun. Astfel, universitățile ar produce cei maimulți ingineri și oameni de știință fiindcă, pentru a-și atingenumărul de absolvenți cerut de stat, universitățile își coboarăstandardele foarte mult. Apoi, mai sunt pe listă și corupția(Transparency International arată că aceasta îi costă 500 – 700 demiliarde de dolari pe an), poluarea și lipsa apei potabile,probleme extrem de serioase în China. De pildă, în fiecare an aicise formează un deșert de mărimea statului american Connecticut,care până la urmă dă în furtuni de nisip.

•Conform unuistudiu, în Shanghai toată ploaia care a căzut în prima jumătatea anului 2010 a fost acidă.

•Pe lângă toateastea, statul chinez se arată de pe acum îngrijorat deîmbătrânirea populației, după ce prin anii ’70 a impuspopulației să nu facă mai mult de un copil, cu unele excepții.”Până acum ne-am concentrat asupra încetinirii creșteriipopulației, iar acum ne-am trezit fără tineri. Este mai complicatdecât credeam inițial”, a spus Peng Xizhe, profesor laUniversitatea din Shanghai. Se așteaptă ca până în 2020 populațiacu vârsta de peste 65 de ani să reprezinte 11,2% din total. Însădacă nu s-ar fi aplicat politica familială a anilor ’70, China arfi numărat în 2010 cu 400 de milioane de oameni peste cele 1,3miliarde pe care le are acum. Profesorul Peter Navarro de laUniversitatea California spune că populația Chinei îmbătrâneșteîntr-un ritm mai accelerat decat acela în care seîmbogățește.

România a pierdut banii chinezești

Dacă în anii ’90, România avea deja o tradiție în a faceschimburi comerciale cu China, acum investițiile chinezești înRomânia însumează circa 300 de milioane de euro, adică mai puțin de2% din toate investițiile europene ale Chinei. Germania șiMarea Britanie, de pildă, plasate cam la același nivel cu Româniaîn anii trecuți, se bucură acum de investiții chinezeștide un miliard de euro.

Inchide