Catastrofa din Ungaria, „soră” cu deversarea de cianură de la Baia Mare din 2000. România a plătit 120 de milioane de euro. Cât va plăti Ungaria?

Catastrofa din Ungaria, „soră cu deversarea de cianură de la Baia Mare din 2000. România a plătit 120 de milioane de euro. Cât va plăti Ungaria?
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 25/12/2013, 00:22

Catastrofa ecologică din vestul Ungariei – soldată cu patrumorți și 123 de răniți, dintre care 61 spitalizați – ar putea aveaefecte pe termen lung și să afecteze inclusiv România, Bulgaria șiSerbia. Pe fondul ploilor abundente din aceste zile, noroiul roșu”se va răspândi mai rapid și pe suprafețe mai mari”, avertizeazăorganizația ecologistă World Wildlife Fund (WWF).

Directorul programului privind Du­nă­rea al WWF, AndreasBeckmann, vede drept „aproape inevitabilă” contaminarea fluviului,deși autoritățile ungare au anunțat că noroiul este toxic doarcând, uscându-se, este dispersat în aer. Totuși, cei 1,1 milioanede metri cubi scurși din rezervorul de alumină al întreprinderiidin orașul Ajka (160 km vest de Budapesta) conțin apă puternicalcalină.

Contactul prelungit cu pielea poate provoca arsuri, iarînghițirea ei poate pune viața în pericol. În ceea ce priveșteriscurile pentru faună, WWF consideră că toate viețuitoarele suntamenințate. Uciderea a zeci de animale domestice de către valurilede noroi sunt o dovadă în acest sens. Ca măsură imediată,autoritățile au interzis folosirea apei din fântâni în cele treijudețe cel mai grav afectate. Echipele de intervenție apreciază cănivelul de alcalinitate al râului Marcal a scăzut deja, în timp cerâul Raba (afluent direct al Dunării) va suferi pagube maimici.

Prin aruncarea de mortar și îngrășăminte chimice în albia râuluiMarcal se speră ca viteza de înaintare a noroiului roșu cătreDunăre să fie încetinită, dar orice „întârziere” nu poate anulaefectele de durată ale catastrofei. Dincolo de pericolele imediate,apele alcaline și contaminate cu metale grele (arsenic, cadmium,crom, plumb) vor avea efecte pe termen lung, asemenea deversării decianură de la Mina „Aurul” din Baia Mare, la 30 ianuarie 2000.

România a plătit 120 milioane euro. Cât va plătiUngaria?

Atunci, o spărtură din digul care înconjura lacul de decantarecu cianură (folosită pentru extragerea metalului prețios) aprovocat deversarea a 100.000 metri cubi de ape reziduale, care aucontaminat întreg bazinul hidrografic al Tisei. Mii de tone depești morți au fost culeși din râurile Ungariei, în timp cecriticile privind neglijența României nu au contenit vreme decâteva luni.

Premier al Ungariei era, la fel ca în prezent, tot Viktor Orban,care nu a ezitat să ceară despăgubiri din partea României, careavea să plătească 120 milioane pentru poluarea Tisei. Cerereaungară poate fi privită ca justificată, pentru că, la patrusăptămâni de la deversarea de la Baia Mare, în Delta Dunării (lapeste 2.000 km) au fost descoperite urme de cianură.

Autoritățile ungare apreciau că sursele de apă potabilă ale 2,4milioane de oameni au fost contaminate, pentru ca, în octombrie2010, premierul Orban să declare că „nu există un precedent pentruo asemenea catastrofă”. În mod similar, conducerea companieivinovate (MAL) a emis un comunicat în care pretinde că nu avea cumsă evite accidentul.

În privința costurilor, ministrul Me­diu­lui, Zoltan Illes,apreciază ca va fi vorba de cel puțin zece milioane euro și căUngaria va apela la asistență tehnică și financiară din partea UE.Operațiunile de curățarea a zonei cel mai grav afectate și arâurilor vor dura cel puțin un an.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Schimbare majoră în procedura de înmatriculare a mașinilor. Totul devine mai simplu
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Adevărul despre legenda Sodomei şi Gomorei, la un pas de a ieși la iveală. Ce...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: HOȚI ALERGAȚI și PERSOANE LEȘINATE! Video
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
Anunț bombă despre PFIZER! E gata cu vaccinul! Lovitură imensă
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...