Catastrofa nucleară globală, și mai aproape după o nouă explozie la Fukushima

Redactor:
Bogdan Munteanu
Catastrofa nucleară globală, și mai aproape după o nouă explozie la Fukushima
Mai grav decât ceea ce s-a întâmplat, marți, la centrala nucleară japoneză de la Fukushima nu a fost decât accidentul de la Cernobâl (aprilie 1986), au conchis experții nucleari

Mai grav decât ceea ce s-a întâmplat, marți, la centralanucleară japoneză de la Fukushima nu a fost decât accidentul de laCernobâl (aprilie 1986), au conchis experții nucleari. O a treiaexplozie s-a petrecut la un reactor, un altul a luat foc, iarmateriale radioactive au fost dispersate în atmosferă, ceea ce aamplificat panica locuitorilor din Tokyo, aflat la 240 km mai lasud.
Gravitatea situației de la Fukushima – unde echipele de intervențiefac eforturi de a curma încălzirea a patru reactoare izbite detsunami – permite etichetarea ei drept un risc de nivelul 6(„accident serios”), potrivit nomenclatorului AgențieiInternaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Cu fiecare oră caretrece și în care răcirea reactoarelor întârzie, situația riscă săatingă ultimul nivel de periculozitate (7 – „acident major”), cuefecte pe plan mondial.
Deocamdată, după ce anunțaseră inițial creșterea niveluluiradiațiilor, autoritățile nipone au constatat reducerea acestora încursul serii de marți. Totuși, pe o rază de 30 km în jurulcentralei de la Fukushima este instituită o zonă de carantină, încare 140.000 de locuitori au fost sfătuiți să se izoleze înlocuințe. Mulți dintre ei au părăsit zona, iar exodul s-a extins șiîn aglomerarea urbană Tokyo.
În zonele deasupra cărora a trecut norul radioactiv, incidențacazurilor de cancer (tiroidian, osos și leucemie) poate creșteinclusiv în cazul celor adăpostiți, iar premierul Naoto Kan nuexclude riscul de noi radiații. „Posibilitatea altor scăpăriradioactive crește. Facem toate eforturile pentru prevenireascurgerilor. Știu că oamenii sunt îngrijorați, dar aș vrea să vărog să acționați cu calm”, a spus premierul, într-un apeltelevizat. Anterior, alt oficial nipon avertizase asupra unui”nivel de radiații care pune sănătatea în pericol”.
Circa 70.000 de oameni au fost evacuați pe o rază de 20 km în jurulcentralei, de vineri încoace, dar 160 de persoane au fost expuseunui nivel ridicat de radiații, între care 11 angajați. Companiacare deține centrala (TEPCO) a lăsat doar 50 de oameni care sălucreze la răcirea reactoarelor.
Costumele de protecție nu îi apără de riscul unei contaminărigrave, dar Kan a cerut firmei să nu își retragă angajații. „Dacăveți retrage personalul, sunt sută la sută sigur că firma va intraîn colaps. Vreau să fiți foarte hotărâți”, a spus el.

„Supărarea cetățenilor se apropie delimită”

„Temerile și supărarea cetățenilor se apropie de limită”, i-atransmis guvernatorul provinciei Fukushima premierului, care aveasă afle doar cu o oră întârziere despre cea de-a treia explozie dela centrală. Potrivit unor relatări, o pompă care ținea sub un jetde apă reactorul s-a defectat cu puțin înainte de explozie. Mareatemere a experților este că, în reactoarele supraîncălzite,”batoanele” de combustibil nuclear au început să se topească.
În fața riscului de dezastru nuclear, mii de străini încearcă săplece din Japonia, iar angajații au acceptul companiilormultinaționale. Austria a anunțat că își mută ambasada de la Tokyomai la sud, la Osaka. În schimb, MAE român a trimis patrufuncționari consulari în Japonia, pentru a rezolva cererile deasistență ale românilor care ar vrea să plece. Până ieri seară,doar 62 de astfel de cereri au fost primite.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Managerul Institutului „Marius Nasta” avertizează: Noiembrie va fi o „lună de foc” pentru spitale
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide