Catastrofa nucleară globală, și mai aproape după o nouă explozie la Fukushima

Redactor:
Bogdan Munteanu
Catastrofa nucleară globală, și mai aproape după o nouă explozie la Fukushima
Mai grav decât ceea ce s-a întâmplat, marți, la centrala nucleară japoneză de la Fukushima nu a fost decât accidentul de la Cernobâl (aprilie 1986), au conchis experții nucleari

Mai grav decât ceea ce s-a întâmplat, marți, la centralanucleară japoneză de la Fukushima nu a fost decât accidentul de laCernobâl (aprilie 1986), au conchis experții nucleari. O a treiaexplozie s-a petrecut la un reactor, un altul a luat foc, iarmateriale radioactive au fost dispersate în atmosferă, ceea ce aamplificat panica locuitorilor din Tokyo, aflat la 240 km mai lasud.
Gravitatea situației de la Fukushima – unde echipele de intervențiefac eforturi de a curma încălzirea a patru reactoare izbite detsunami – permite etichetarea ei drept un risc de nivelul 6(„accident serios”), potrivit nomenclatorului AgențieiInternaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Cu fiecare oră caretrece și în care răcirea reactoarelor întârzie, situația riscă săatingă ultimul nivel de periculozitate (7 – „acident major”), cuefecte pe plan mondial.
Deocamdată, după ce anunțaseră inițial creșterea niveluluiradiațiilor, autoritățile nipone au constatat reducerea acestora încursul serii de marți. Totuși, pe o rază de 30 km în jurulcentralei de la Fukushima este instituită o zonă de carantină, încare 140.000 de locuitori au fost sfătuiți să se izoleze înlocuințe. Mulți dintre ei au părăsit zona, iar exodul s-a extins șiîn aglomerarea urbană Tokyo.
În zonele deasupra cărora a trecut norul radioactiv, incidențacazurilor de cancer (tiroidian, osos și leucemie) poate creșteinclusiv în cazul celor adăpostiți, iar premierul Naoto Kan nuexclude riscul de noi radiații. „Posibilitatea altor scăpăriradioactive crește. Facem toate eforturile pentru prevenireascurgerilor. Știu că oamenii sunt îngrijorați, dar aș vrea să vărog să acționați cu calm”, a spus premierul, într-un apeltelevizat. Anterior, alt oficial nipon avertizase asupra unui”nivel de radiații care pune sănătatea în pericol”.
Circa 70.000 de oameni au fost evacuați pe o rază de 20 km în jurulcentralei, de vineri încoace, dar 160 de persoane au fost expuseunui nivel ridicat de radiații, între care 11 angajați. Companiacare deține centrala (TEPCO) a lăsat doar 50 de oameni care sălucreze la răcirea reactoarelor.
Costumele de protecție nu îi apără de riscul unei contaminărigrave, dar Kan a cerut firmei să nu își retragă angajații. „Dacăveți retrage personalul, sunt sută la sută sigur că firma va intraîn colaps. Vreau să fiți foarte hotărâți”, a spus el.

„Supărarea cetățenilor se apropie delimită”

„Temerile și supărarea cetățenilor se apropie de limită”, i-atransmis guvernatorul provinciei Fukushima premierului, care aveasă afle doar cu o oră întârziere despre cea de-a treia explozie dela centrală. Potrivit unor relatări, o pompă care ținea sub un jetde apă reactorul s-a defectat cu puțin înainte de explozie. Mareatemere a experților este că, în reactoarele supraîncălzite,”batoanele” de combustibil nuclear au început să se topească.
În fața riscului de dezastru nuclear, mii de străini încearcă săplece din Japonia, iar angajații au acceptul companiilormultinaționale. Austria a anunțat că își mută ambasada de la Tokyomai la sud, la Osaka. În schimb, MAE român a trimis patrufuncționari consulari în Japonia, pentru a rezolva cererile deasistență ale românilor care ar vrea să plece. Până ieri seară,doar 62 de astfel de cereri au fost primite.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide