• Publicat:
Internațional

CE a trimis scrisori premierului desemnat Viorica Dăncilă și președinților celor două Camere și amenință cu sancționarea României

CE a trimis scrisori premierului desemnat Viorica Dăncilă și președinților celor două Camere și amenință cu sancționarea României
Mai multe pe gandul.info

Comisia Europeană a transmis miercuri că este preocupată de reformele justiției aplicate în România. „Urmărim cu preocupare cele mai recente evoluții din România. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea acestuia de a combate eficient corupția reprezintă elemente esențiale a unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, au transmis, conform unui comunicat comun, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și vicepreședintele Frans Timmermans.

„Ireversibilitatea progreselor înregistrate până acum în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) constituie o condiție esențială pentru ieșirea din acest Mecanism” de monitorizare. În cel mai recent raport elaborat în cadrul Mecanismului, în noiembrie 2017, Comisia Europeană a evidențiat că Guvernul și Parlamentul trebuie să asigure transparență deplină și să permită în mod adecvat consultările în procesul legislativ pe tema legilor justiției”, au precizat Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans. „Comisia Europeană cere Parlamentului român să reanalizeze cursul acțiunilor propuse, să lanseze o dezbatere în conformitate cu recomandările formulate de CE și să obțină un consens larg privind parcursul ulterior. Comisia Europeană reiterează disponibilitatea de a coopera și de a oferi susținere autorităților române în acest proces. Comisia Europeană avertizează din nou asupra regreselor și va urmări atent formele finale ale amendamentelor la legile justiției, la Codul penal, la legile privind conflictul de interese și combaterea corupției, pentru a stabili impactul asupra eforturilor de garantare a independenței justiției și acțiunilor de combatere a corupției”, au subliniat Juncker și Timmermans.

Conform publicației EUObserver, Comisia Europeană a trimis scrisori în care exprimă preocupare premierului desemnat al României, Viorica Dăncilă, președinților Camerei Deputaților și Senatului, în care le cere să nu adopte modificările privind legile justiției.

Scrisoarea trimisă de Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans reprezintă „un foc de avertisment”, a declarat, sub protecția anonimatului, un funcționar UE citat de EUObserver. Oficialul citat a precizat că Executivul UE nu exclude posibilitatea recurgerii la mecanismul pe tema normelor statului de drept lansat în cazul Poloniei. Totuși, Comisia Europeană speră să abordeze problemele într-un mod mai „puternic” în evaluarea anuală pe tema sistemului judiciar din România.

Uniunea Europeană monitorizează România și Bulgaria prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Inchide