Cea mai puternică țară din Europa, ÎN STARE DE ȘOC: De unde au apărut ACEȘTI MONȘTRI?

Cea mai puternică țară din Europa, ÎN STARE DE ȘOC: De unde au apărut ACEȘTI MONȘTRI?
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 05/03/2013, 17:25

Timp de 13 ani, autoritățile germane nu au avut nici cea mai mică idee că o grupare neo-nazistă omora nestingherită imigranți și jefuia bănci, arată Der Spiegel.

Serviciile secrete din Germania sunt criticate acum pentru că nu au reușit să descopere, timp de un deceniu, gruparea teroristă de extremă dreapta.

Cancelarul german, Angela Merkel, a descris, la începutul acestei săptămâni, emergența grupărilor teroriste de dreapta ca „o rușine a Germaniei” și a cerut o investigație detaliată asupra celor întâmplate. Gruparea National Socialist Underground (Național-Socialismul Subteran, n.r.), formată din cel puțin trei membri, doi bărbați și o femeie, a revendicat asasinarea a opt imigranți turci și a unui imigrant grec între 2000 și 2006, uciderea unei polițiste germane în 2007 și două atacuri cu bombă în care mai mult de 20 de oameni, dintre care cei mai mulți erau imigranți, au fost răniți.

Crimele Doner din estul Germaniei – neo-nazismul german ia proporții

Bărbații, Uwe Böhnhardt și Uwe Mundlos, au fost găsiți morți într-o dubiță în orașul Eisenach, din estul Germaniei, pe 4 noiembrie, după ce, conform investigațiilor preliminare, s-ar fi sinucis. Femeia, Beate Zschäpe, s-a predat poliției după ce a incendiat o vilă din orașul Zwickau, în care cei trei au locuit.

Poliția a găsit în casa incendiată patru DVD-uri, împachetate și gata să fie trimise Partidului de Stânga, mai multor agenții de știri și centre culturale islamice. În înregistrările de pe DVD-uri, cei trei se laudă cu asasinatele comise de ei, dar arată și fotografii cu victime însângerate, realizate chiar de cei trei.

Bărbații uciși de aceștia erau mici comercianți, doi dintre ei având fast food-uri care vindeau kebap doner, motiv pentru care crimele au devenit cunoscute sub numele de Crimele Doner.

Timp de patru ani autoritățile au insistat că aceste crime au fost săvârșite de mafia musulmană sau de grupuri naționaliste neînsemnate, excluzând posibilitatea unui grup de extremă dreapta. Grupurile de musulmani au acuzat poliția că e oarbă la amenințarea violențelor de extremă dreapta și că s-a concentrat prea mult să combată terorismul islamist.

Fiica uneia dintre victime critică atitudinea poliției germane

Gamze K., în vârstă de 22 de ani, este fiica lui Mehmet K., care a fost ucis în chioșcul său din Dortumund în aprilie 2006. La momentul respectiv, poliția a pus crima pe seama datoriilor pe care tatăl ei le-ar fi avut din cauza pariurilor sau pe seama mafiei turcești.

„Poliția căuta treburi misterioase pe care tatăl meu le-ar fi făcut. Poliția nu a luat în serios suspiciunile noastre în legătură cu neo-naziștii”, a declarat ea pentru revista Bild. „Cred că ceva e în neregulă aici. De ce s-ar fi sinucis atacatorii? Nu erau doar ei trei, sunt oameni influenți în spatele lor”, a adăugat ea.

Cazul a determinat autoritățile să ia măsuri în ceea ce privește reformarea Biroului Federal pentru Protejarea Constituției, al cărui rol este să combată grupările extremiste și să protejeze ordinea democratică.

Teroriștii neo-naziști erau în evidența poliției

Conform informațiilor difuzate de Der Spiegel, cei trei, Böhnhardt, Mundlos și Zschäpe, erau în evidența sucursalei agenției de servicii secrete din landul german Thuringia încă din anii 1990, când aceștia s-au implicat în acțiuni cu caracter neo-nazist. Ei au construit atunci bombe false și au strâns arme și explozibili, însă autoritățile le-au pierdut urma în 1998, când ei au început o serie de crime și de jafuri asupra băncilor. Se presupune că ar fi fost vorba despre 10 crime și 14 jafuri, pe o perioadă de 13 ani.

Deși serviciile secrete germane plătesc informatori care să-i pună la curent cu activitățile celulelor naziste, în unele cazuri nu primes informații utile. Un astfel de caz este cel al informatorului cunoscut sub numele de Tino B., este șeful organizației Thuringia Homeland Protection, o grupare neo-nazistă din care au făcut parte și cei trei teroriști în anii 1990. Deși el a primit din partea autorităților o sumă de peste 100.000 de euro, nu a oferit nicio informație despre pericolul reprezentat de cei trei.

Grupările neo-naziste în creștere, mai ales în fosta Germanie de Est

Organizațiile care militează împotriva rasismului susțin că extremismul de extremă dreapta a fost tolerat în ultimii ani în Germania, mai ales în fosta Germanie de Est.

Aici, susțin organizațiile respective, neo-naziștii au fost lăsați să conducă departamentele de pompieri voluntari, să organizeze activități pentru tineri și chiar să conducă birourile de consiliere a cetățenilor pe probleme de bunăstare economică a regiunilor rurale care au suferit din cauza depopulării și a declinului economic cauzat de reunificarea din 1990.

Experții susțin că acesta este un mediu propice pentru organizarea grupărilor violente, unde acestea pot ataca străinii și pot merge până la a planifica crime și atacuri cu bombe.

Ministrul de Interne german, Hans-Peter Friedrich, a cerut o mai bună coordonare între serviciile de securitate naționale și cele regionale.

Adrian Marica

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...