Cea mai săracă țară din UE, divizată între furnizorul de gaze și principalul său investitor

Cea mai săracă țară din UE, divizată între furnizorul de gaze și principalul său investitor
Publicat: 21/05/2014, 10:54
Actualizat: 21/05/2014, 12:00

La Sofia se știe că un nou Război Rece provocat de criza din Ucraina ar lovi în plin o economie deja foarte fragilă, indiferent că ar fi vorba despre întreruperea furnizării de gaze naturale rusești ori sancțiuni europene.

În criza dintre Europa și Rusia, „Bulgaria are poziția nevestei obligate să fie de acord cu soțul (Bruxelles-ul), dar care știe că va suferi pierderi importante”, rezumă politologul Andrei Raicev pentru AFP.

Consecința, potrivit unui articol publicat recent de revista Spiegel, care citează surse din serviciile germane de informații, este că Berlinul și alții se tem tot mai mult că vor vedea Moscova exploatându-și influența în Bulgaria „pentru a diviza blocul” european.

Între 40 și 53% dintre bulgari se opun impunerii de sancțiuni Rusiei, relevă trei sondaje realizate de către Gallup, Mediana și Centrul de Analize și Marketing.

Legăturile dintre Bulgaria și Rusia sunt profunde și vechi, impregnate de istorie, limba apropiată și cultura împărtășită. Sărbătoarea națională este data eliberării de sub dominația otomană, de către Rusia, în 1878.

Aliatul cel mai fidel al URSS în perioada comunistă, Bulgaria a perpetuat această relație strânsă prin actualul Guvern, susținut de către socialiști – foștii comuniști.

Țara depinde aproape integral de Rusia în aprovizionaea cu energie. Gazele rusești sosesc prin Ucraina, livrările de petrol sunt majoritar rusești, singura rafinărie este rusească, iar unica centrală nucleară bulgărească utilizează reactoare și combustibil rusești. În schimb, proiectele de diversificare nu avansează.

Rusia este foarte prezentă și în alte sectoare ale economiei bulgare, ca turismul sau sectorul imobiliar.

Bruxelles-ul nu este lipsit nici el de pârghii financiare. Fondurile europene reprezintă 65% din investiții, iar schmburile în cadrul UE se ridică la 62% din comerțul bulgar.

Conformându-se politicii comune a UE, Sofia nu ezită să ridice tonul împotriva Bruxelles-ului pe tema proiectului ruso-italian al gazoductului South Stream, care urmează să transporte gaze naturale rusești pe sub Marea Neagră către Europa, ocolind Ucraina.

Parlamentul European (PE) reclama în aprilie abandonarea proiectului, ca răspuns la politica rusească față de Kiev.

– Moscova, în campania pentru europene

„South Stream este un proiect strategic prioritar”, a cărui construire este necesar să înceapă „încă din această vară”, a replicat ministrul Economiei și Energiei Dragomir Stoinev. Acesta este, de altfel, și planul gigantului rusesc Gazprom.

Însă susținerea South Stream, la ora actuală, este „o acțiune antiucraineană”, declară pentru AFP Ognian Mincev, directorul Institutului de Estudii Internaționale de la Sofia.

Bulgarii își amintesc mai degrabă cu neliniște despre întreruperea livrărilor de gaze naturale rusești către Europa, în ianuarie 2009. Atunci a fost necesară reducerea încălzirii și suspendarea celei mai mari părți a activității economice.

Subiectul apare rar în campania pentru alegerile europarlamentare în Bulgaria. Socialiștii promit să servească pe post de „pod în relațiile dintre Rusia și UE”. Conservatorii insistă în favoarea unei politici europene comune în domeniul energiei. Însă ambele tabere suțin South Stream.

Socialistul Serghei Stanișev, liderul grupului parlamentar al socialiștilor la Strasbourg, a asistat la 9 mai la o comemorare organizată de către antifasciști nostalgici care agitau steaguri sovietice și portretul lui Stalin. Liderul ultranaționalist Volen Siderov a mers până la a-și lansa campania de la Moscova, iar susținătorii săi au ars, pe 9 mai, steagul UE în fața Monumentului Armatei Roșii, la Sofia.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...