• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Cea mai veche carte din Europa, cumpărată cu 14,3 milioane de dolari

Cea mai veche carte din Europa, cumpărată cu 14,3 milioane de dolari
Biblioteca națională britanică a plătit 14,3 milioane de dolari pentru a cumpăra Evanghelia după Sf. Cuthbert, o copie în latină a Evangheliei după Ioan, scrie Huffington Post.

Biblioteca națională a Marii Britanii a plătit 14,3 milioane de dolari pentru a cumpăra Evanghelia după Sf. Cuthbert, o copie în latină a Evangheliei după Ioan, scrie Huffington Post.

Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea și este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă, notează sursa.

Manuscrisul, aflat până acum în posesia ramurii britanice a Societății lui Iisus, are o copertă din piele roșie, atent lucrată. Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis.

Reprezetanții bibliotecii spun că micuțul volum, de 9,6 cm lățime și 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărți din lume.

„Este o veritabilă comoară. Legăturile și paginile sunt intacte, oferindu-ne o conexiune cu strămoșii noștri de acum 1.300 de ani”, a declarat Lynne Brindley, director executiv al bibliotecii.

„Evanghelia” va fi expusă în primă fază la sediul Bibliotecii Naționale, apoi în Durham, locul unde este îngropat Sf. Cuthbert.

×

Ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, declarații de ulltimă oră la sediul MAI

Publicată de Gandul pe Luni, 30 martie 2020
Gândul LIVE!
Inchide