• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Cel mai ieftin computer din lume, pus în vânzare miercuri. Cât costă

Raspberry Pi, computerul de dimensiunea unei cărți de credit, care costă doar 26 de euro, a fost scos la vânzare pe piață astăzi.

Raspberry Pi, computerul de dimensiunea unei cărți de credit care costă doar 26 de euro, a fost pus în vânzare miercuri, scrie Daily Mail. Acesta are aspectul unei plăci de bază și poate fi conectat la orice monitor, funcționând ca un calculator normal.

Dispozitivul a fost conceput de voluntarii unei fundații din Marea Britanie, pentru a fi folosit în școli, iar toate fondurile strânse din vânzarea lor vor fi folosite în scopuri caritabile. Raspberry Pi are și wireless, pentru a activa conexiunea la internet.

„Nu ne-am gândit că va avea atât de mult succes. Asta înseamnă că putem vorbi de un volum de producție, de un sistem de programare pentru cei care-l vor folosi”, a declarat Eben Upton, directorul executiv al Fundației Raspberry.

Modelul de 26 de euro este varianta mai scumpă a unui dispozitiv asemănător de 18,9 euro, programat pentru a fi scos la vânzare tot în cursul acestui an.

„La șase ani de la debutul proiectului, suntem de punctul de a lansa primul nostru mare concept. Acesta este doar începutul unei generații de Raspberry Pi”, a mai spus Upton.

Reprezentanții Raspberry Pi au lucrat în parteneriat cu alți doi mari dezvoltatori britanici, Premier Farnell și RS Components. Deși profitul obținut din vânzarea mini-calculatoarelor este mic, acesta va fi investit în scopuri caritabile.

Dispozitivul mai are nevoie de un monitor și de o tastatură pentru a putea îndeplini sarcini elementare precum scrierea unui text, accesarea internetului, urmărirea unei înregistrări video sau folosirea unui joc.

„Raspberry Pi este prevăzut și cu un mecanism care permite vizualizarea înregistrărilor HD. Vrem ca acesta să fie de ajutor tuturor copiilor care învață tainele informaticii”, au declarat reprezentanții companiei.

Calculatorul seamănă cu prima tabletă Apple I, pe care Steve Jobs și Steve Wozniak au vândut-o în 1976.

Sistemul de operare folosit este Linux, o alternativă gratuită la Windows și Mac OS, ceea ce ajută menținerea prețului de vânzare la un nivel foarte scăzut. Utilizatorii îl vor putea conecta la alte dispozitive prin intermediul USB.

Inchide