• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

CHINA ACUZĂ ROMÂNIA CĂ FACE CHINEZĂRII

CHINA ACUZĂ ROMÂNIA CĂ FACE CHINEZĂRII
În provincia Zhejiang, autoritățile au reținut îmbrăcăminte etichetate drept produse Versace, Dolce & Gabbana și Hugo Boss, provenind din țări precum România, Franța, Italia, Turcia, India, Vietnam etc.

Calitatea slabă a unor produse de îmbrăcăminte de lux -etichetate ca fiind produse ale Versace, Dolce & Gabbana, TommyHilfiger, Zara, H&M, Hermes, Trussardi și Hugo Boss – a fostmotivul pentru care autoritățile din provincia chineză Zhejiang auconfiscat tone de haine.

Iar pentru ca supriza să fie și mai mare, între statele din careprovenea marfa se numără unele din UE, adesea invadate de mărfurichinezești – precum România, Franța, Italia. Alte țări deproveniență sunt Turcia, Vietnam, India și Coreea de Sud, relateazăMediafax.

Potrivit ambasadorului UE la Beijing, Serge Abou, dacă produselevizate sunt originale și nu contrafăcute (situație des întâlnită înChina), atunci este foarte puțin probabil să prezinte riscuripentru sănătatea consumatorilor.

„Dacă sunt produse care repectă standardele de pe piața noastră(europeană, n.r.), atunci nu există niciun risc pentru sănătate”, adeclarat Abou pentru Reuters. Ambasada UE de la Beijing păstreazălegătura cu producătorii europeni implicați pentru a obține maimulte detalii, a precizat diplomatul european.

Haine „de firmă”, dar periculoase

Cel puțin o pereche de blugi care a fost testată prezenta unconținut ridicat de formaldehidă, substanță care poate cauza bolirespiratorii și de piele, sau chiar cancer, au anunțat oficialiidin provincia estică Zhejiang.
O serie de alte articole vestimentare aveau defecte mai desîntâlnite, precum etichetarea eronată privind mărimea sauinstrucțiunile de spălare. „Administrația pentru Industrie șiComerț a confiscat, deja, produsele neconforme și va investigamagazinele care le vindeau”, arată un comunicat al instituției.

Recunoașteri parțiale ale unor „defecțiuni”

Hugo Boss recheamă o serie de articole vândute în China, adeclarat un purtător de cuvânt al companiei, din cauza „unor cazuriizolate de abatere de la standardele de calitate”. Totuși, aacestedefecțiuni nu pot fi considerate a aduce vreo atingere sănătățiioamenilor, a preciza reprezentanul firmei.

Dolce & Gabbana a refuzat să comenteze, în timp ce unpurtător de cuvânt al Versace a afirmat că toate produselecompaniei sunt fabricate în Italia „cu respectarea standardelorinternaționale”.

Lanț de scandaluri privind siguranța mărfurilor dinChina

În ultimii ani, China a fost afectată de numeroase scandalurilegate de siguranța produselor fabricate sale. Cel puțin șase copiiau murit după ce au consumat lapte contaminat cu melamină în 2008,iar aproximativ 300.000 au avut nevoie de tratamente medicale.

Guvernul chinez a anunțat măsuri dure, însă încearcă săevidențieze că problema este globală și nu limitată la China.Autoritățile din această țară anunță frecvent confiscarea de bunuriimportate din cauza unor deficiențe de calitate.

INFOPLUS

43% din hainele de lux inspectate în provincia chineză Zhejiangau trecut de testele de calitate, restul fiind considerate preapericuloase pentru cumpărători.

Inchide