CHINA SUFLĂ ÎN CEAFA STATELOR UNITE. Economia chineză continuă să crească, dar guvernul se teme că prețurile mari ar putea stârni revolte sociale

Redactor:
Gândul
CHINA SUFLĂ ÎN CEAFA STATELOR UNITE. Economia chineză continuă să crească, dar guvernul se teme că prețurile mari ar putea stârni revolte sociale
Economia Chinei va crește în următorii cinci ani, dar inflația care amenință stabilitatea socială trebuie redusă, a declarat premierul chinez Wen Jiabao sâmbătă, scrie Reuters.

Economia Chinei va crește în următorii cinci ani, dar inflațiacare amenință stabilitatea socială trebuie redusă, a declaratpremierul chinez Wen Jiabao sâmbătă, scrie Reuters.

În cadrul sesiunii parlamentare anuale, premierul chinez WenJiabao a anunțat că prioritatea guvernului este să reducă creșteaprețurilor care îi afectează pe cetățenii obișnuiți. Crearea uneisocietăți echitabile pentru toate clasele sociale a fost reforma pecare Wen Jiabao le-a promis-o cetățenilor chinezi când a preluatfuncția de prim-ministru, în 2003. Totuși, în cei opt ani deguvernarea, decalajul dintre veniturile celor bogați și alecelor săraci s-a mărit, iar acum Jiabao încearcă săamelioreze situația, înainte de remanierea din 2012.

Guvernul își propune să reducă inflația la 4procente în 2011, după ce ea a depășit pragul de 5%, înultimele luni. Discursul televizat al premierului s-a adresatmilioanelor de cetățeni ale căror nemulțumiri legate de creștereaprețurilor, asistența medicală costisitoare și locuințeleinaccesibil de scumpe ar putea duce la revoltesociale. Jiabao a promis că va spori cheltuielile pentrusănătate, educație și locuințe sociale, inițiative care vizează săreducă prăpastia dintre bogați și săraci, care a stârnit numeroaseresentimente în China. „Recent, prețurile au început să creascădestul de repede, iar așteptările privind inflația s-au mărit.Această problemă amenință bunăstarea oamenilor, afecteazăobiectivele generale și pun în primejdie stabilitatea socială. Prinurmare, prioritatea noastră trebuie să fie controlareamacroeconomiei pentru a asigura stabilitatea prețurilor”, a declaratpremierul.

Economia Chinei continuăsă crească

Wen Jiabao a prezentat în cadrul sesiunii parlamentare specialeplanul economic pentru următorii cinci ani. El este încrezător că adoua cea mai mare economie a lumii va înregistra, în continuare, ocreștere economică semnificativă. „Potențiala cerere de piață esteimensă, furnizarea de fonduri este amplă, iar nivelul de educațieal poporului este în creștere”, se arăta într-un document înaintatCongresului Național Popular. Guvernul a stabilit pragulcreșterii economice la 8 procente, dar se așteaptă să-ldepășească, la fel cum s-a întâmplat și în anii anteriori.Produsul intern brut va atinge 55 de mii de miliarde deyuani (aproape 6000 miliarde de euro) în 2015. Aceastăcreștere va apropia economia chineză de cea americană. Ea ar ajungesă fie jumătate din economia Statelor Unite, față de o treime câteste în prezent.

Noi surse de creștereeconomică

Premierul a anunțat intenția Chinei de a căuta metode desporire a cererii interne care ar reducedependența economiei de importuri ieftine și proiecte deinfrastructură. Guvernul plănuiește, de asemenea, să reducăconsumul de energie cu 16% și pe cel de carbon cu 17%, până în2015.

În cadrul reuniunii, premierul a precizat foarte clar căpoliticile guvernamentale se vor concentra pe populațiarurală a țării care este formată din peste 720 de milioanede persoane. Dintre aceștia, 153 de milioane sunt migranți. Eitrăiesc și lucrează pe șantiere de construcții sau la fabrici careproduc obiecte destinate exportului și se mută din oraș în oraș, încăutarea de noi locuri de muncă. (AlexandraPele)

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide