Cinci eurodeputați vor ca UE să sărbătorească ziua înghețatei

Redactor:
Gândul
Cinci eurodeputați vor ca UE să sărbătorească ziua înghețatei
Cinci eurodeputați vor ca Uniunea Europeană să sărbătorească în fiecare an la 24 martie Ziua înghețatei artizanale

Cinci eurodeputați vor ca Uniunea Europeană să sărbătorească în fiecare an la 24 martie Ziua înghețatei artizanale, pentru a contribui la promovarea acestui produs.

Eurodeputatul italian Sergio Silvestris (PPE) a depus la mijlocul lunii martie o declarație scrisă privind stabilirea Zilei europene a înghețatei artizanale, propunerea fiind consemnată de alți patru parlamentari europeni: Paolo De Castro (Italia, S&D), Andreas Mölzer (Austria, deputat neafiliat), Eva Ortiz Vilella (Spania, PPE) și Ewald Stadler (Austria, deputat neafiliat), informează agenția de presă AGERPRES

Cei cinci eurodeputați cer stabilirea unei Zile europene a înghețatei artizanale, care să fie sărbătorită la 24 martie, „pentru a contribui la promovarea acestui produs și la dezvoltarea tradiției gastronomice a acestui sector”. 

Ei „invită statele membre să susțină producția de calitate exemplificată de înghețata artizanală, drept sector competitiv al economiei europene, un sector care reprezintă o oportunitate ce nu ar trebui ratată având în vedere actuala criza care afectează, printre altele, și sectorul produselor lactate”. 

În declarația scrisă depusă la PE se precizează că sectorul înghețatei artizanale „contribuie la angajarea directă a aproximativ 300.000 de lucrători, în majoritate tineri, în aproximativ 50.000 de magazine de înghețată în întreaga Europă”. În plus, cei cinci eurodeputați notează că, treptat, consumul de înghețată își pierde caracterul sezonier, „generând astfel o cifră de afaceri de sute de milioane de euro pe parcursul întregului an”. 

Totuși, eurodeputata britanică Marina Yannakoudakis (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni) a condamnat propunerea, considerând-o „inadecvată” în contextul actualei crize economice. „Într-o perioadă când săracii Greciei stau la coadă pentru ajutoare alimentare la Atena, este absurd și ofensator ca Parlamentul să-și irosească eforturile pe stabilirea unei Zile europene a înghețatei”, a afirmat ea, potrivit site-ului theparliament.com. 

Declarația scrisă este un text care nu depășește 200 de cuvinte și care privește un subiect care se înscrie în cadrul activităților Uniunii Europene. Deputații europeni pot recurge la declarații scrise pentru a lansa sau a relansa o dezbatere privind un subiect care ține de competențele Uniunii. O declarație care a fost înscrisă în registru de peste trei luni și care nu a fost semnată de cel puțin jumătate dintre deputați devine caducă.

 

Inchide