Comisarul european pentru energie: SITUAȚIA REACTOARELOR DIN JAPONIA „A SCĂPAT DE SUB CONTROL, ÎN URMĂTOARELE ORE AR PUTEA URMA EVENIMENTE CATASTROFALE”

Redactor:
Gândul
Comisarul european pentru energie: SITUAȚIA REACTOARELOR DIN JAPONIA „A SCĂPAT DE SUB CONTROL, ÎN URMĂTOARELE ORE AR PUTEA URMA EVENIMENTE CATASTROFALE”
Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, spune că situația nucleară din Japonia a scăpat de sub control

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, spune căsituația nucleară din Japonia a scăpat de sub control, scrieReuters. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt aloficialului european, care susține că Oetinger nu deține informațiisuplimentare privind situația.

„În următoarele ore, ar putea urma și alte evenimente catastrofale,care ar pune în pericol viața niponilor”, a declarat Oetinger înParlamentul European. „Încă nu e panică, dar Tokyo este, totuși,cea mai mare metropolă din lume, cu 35 de milioane de locuitori”, acontinuat comisarul, lăsând să se înțeleagă că trebuie luate măsuride precauție.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, aafirmat, de asemenea, miercuri, că, „în cel mai grav dintrescenarii”, după accidentul nuclear din Japonia, catastrofa ar puteaavea „un impact superior celei de la Cernobîl”.

Întrebat dacă poate să facă precizări suplimentare, purtătorul decuvânt a răspuns că nu. „Suntem la același nivel de informare:guvernele aflate în prezent la putere, mass-media și jurnaliștiiși, în consecință, publicul”, a spus Baroin.

Niponii cer ajutorul americanilor


Japonia este pregătită să ceară ajutorularmatei americane, pentru a preveni o catastrofă nucleară lacentrala de la Fukushima, care a fost avariată de seismul devineri, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernuluinipon.

„Cooperarea militară americană ar putea fi utilă la Fukushima, undes-au produs mai multe accidente”, a spus Yukio Edano.

Edano a precizat că „americanii cooperează deja, cu un sprijinlogistic”. Purtătorul de cuvânt făcea referire la faptul că optnave militare americane, între care portavionul USS Ronald Reagan,participă la operațiuni de salvare în nord-estul Japoniei, cea maiafectată regiune de cutremur.

USS Ronald Reagan este utilizat ca platformă plutitoare pentrualimentarea cu carburant a elicopterelor armatei și a Pazei deCoastă japoneze, implicate în operațiuni de salvare.
Aparatele de la bordul portavionului, aproximativ 80 de avioane șielicoptere, efectuează, de asemenea, misiuni de recunoaștere șilivrează apă și pături sinistraților, potrivit Pentagonului.

UE recomandă verificarea nivelului de radiații alalimentelor aduse din Japonia


Uniunea Europeană le-a recomandatstatelor membre să controleze nivelul de radiații al alimentelorimportate din Japonia, în urma accidentului nuclear din arhipelag,a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene,citat de AFP.

În cazul depistării unui nivel superior pragului de contaminareradioactivă autorizat, statele membre au obligația de a informaUniunea Europeană.

„Aceste controale se referă totuși la cantități minime” de produse,a precizat purtătorul de cuvânt Frederic Vincent, subliniind că UEa importat 9.000 de tone de fructe și legume provenind din Japoniaîn 2010.
UE importă, de asemenea, produse de pescuit, dar acest flux estefoarte slab, a precizat Vincent. (Mihai Schiau,[email protected], Iulia Enache,[email protected])

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o MALADIE și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Dezvăluirile Andreei Berecleanu despre plecarea de la Antena 1
Inchide