Comisia de la Veneția, mulțumită de angajamentele lui Corlățean privind independența CCR. Scrisoarea lui Gianni Buquicchio către București

Comisia de la Veneția, mulțumită de angajamentele lui Corlățean privind independența CCR. Scrisoarea lui Gianni Buquicchio către București
Publicat: 10/08/2012, 15:18
Actualizat: 29/07/2014, 23:25

Comisia de la Veneția se arată mulțumită de anagajamentele luate de Titus Corlățean cu privire la independența Curții Constituționale, se arată într-o scrisoare adresată de președintele acestui organism, Gianni Buquicchio, ministrului român de Externe.

Răspunsul Comisiei vine după scrisoarea pe care Corlățean i-a trimis-o lui Buquicchio în 8 august, ca reacție la declarația foarte critică a acestuia vizavi de presiunile la care ar fi suspusă Curtea Constituțională.

În scrisoarea sa de răspuns, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (numele oficial al Comisiei de la Veneția – organism consultativ al Consiliului Europei), Gianni Buquicchio, precizează că este „mulțumit cu privire la faptul că împărtășim opinii similare asupra necesității de a asigura protecția sistemului judiciar, în general, și a Curții Constituționale, în particular, împotriva oricărui tip de presiune și apreciez foarte mult angajamentul Guvernului pentru independența Justiției. Este într-adevăr pozitiv faptul că sunt luate măsuri concrete în cazurile care vizează amenințări împotriva judecătorilor de la Curtea Constituțională și îmi exprim speranța că această reacție rapidă va descuraja orice încercări viitoare de a influența judecătorii Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat MAE remis gândul.

De asemenea, în scrisoarea de răspuns către Titus Corlățean, Buquicchio i-a reamintit ministrului român „că este important ca toate forțele politice să se abțină de la orice acțiuni care ar putea reprezenta presiuni asupra Curții sau a judecătorilor acesteia”.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua, în perioada următoare, să transmită Comisiei de la Veneția, celorlalte instituții europene și partenerilor internaționali ai țării noastre „toate elementele pertinente referitoare la evoluțiile în plan intern din România, în perspectiva deciziei finale a Curții Constituționale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea președintelui României”, se mai arată în comunicatul MAE.

gândul redă, mai jos, scrisoarea lui Gianni Buquicchio către Titus Corlățean, așa cum a fost transmisă de MAE:

„Stimate domnule Ministru,

Am onoarea să mă refer la scrisoarea dvs. din data de 8 august și în continuarea convorbirii telefonice cu privire la situația din România.

Sunt mulțumit cu privire la faptul că împărtășim opinii similare asupra necesității de a asigura protecția sistemului judiciar, în general, și a Curții Constituționale, în particular, împotriva oricărui tip de presiune și apreciez foarte mult angajamentul Guvernului pentru independența Justiției. Este într-adevăr pozitiv faptul că sunt luate măsuri concrete în cazurile care vizează amenințări împotriva judecătorilor de la Curtea Constituțională și îmi exprim speranța că această reacție rapidă va descuraja orice încercări viitoare de a influența judecătorii Curții Constituționale.

Înțeleg pe deplin faptul că situația politică actuală este destul de complexă; cu toate acestea, îmi exprim speranța că Curtea va putea să lucreze pe marginea deciziilor importante pe care trebuie să le ia în săptămânile următoare, în cele mai bune condiții.

Doresc să folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că este important ca toate forțele politice să se abțină de la orice acțiuni care ar putea reprezenta presiuni asupra Curții sau a judecătorilor acesteia.

Doresc să confirm disponibilitatea Comisiei de la Veneția de rămâne la dispoziția autorităților române și a Curții Constituționale pentru orice asistență viitoare.

Vă rog să primiți, stimate domnule Ministru, asigurarea celei mai înalte considerații.

Al dumneavoastră,
Gianni BUQUICCHIO”

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Cine este femeia misterioasă filmată insistent în timpul meciului câștigat de Simona Halep la Moscova....
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prăjit cartofii! Surpriza e cu adevărat...
Cine sunt, de fapt, românii care s-au îmbogățit după creșterea prețului la energie și gaze
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Anunțul ȘOC al momentului: Ce măsuri dure vor fi luate. LOCKDOWN TOTAL?
Este cutremur total în PNL! Informația șoc despre Rareș Bogdan. S-a aflat acum (SURSE)
ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021