Complotul care viza metroul din Washington, dejucat de agenți care pretindeau că sunt teroriști

Redactor:
Matei Ioan
Complotul care viza metroul din Washington, dejucat de agenți care pretindeau că sunt teroriști
Complotul terorist care viza rețeaua de metrou din Washington a fost dejucat de agenți care au pretins că sunt membri ai rețelei al-Qaida

Complotul terorist care viza rețeaua de metrou din Washington afost dejucat de agenți care au pretins că sunt membri ai rețeleial-Qaida, un bărbat de origine pakistaneză fiind arestat,informează AFP.

Un cetățean american de origine pakistaneză a fost arestatmiercuri pentru planificarea mai multor atentate la metroul dinWashington, au anunțat surse din cadrul serviciilor de informațiiși de securitate, citate de Washington Post.

„Populația nu a fost niciun moment în pericol”, a dat asigurăriCasa Albă după arestarea lui Farooque Ahmed, un locuitor dinAshburn (statul Virginia).

Autoritățile nu au dezvăluit dacă sunt și alți suspecțiimplicați în acest complot. „Farooque Ahmed este acuzat că apregătit atacuri cu bombă în rețeaua de transport public, împreunăcu persoane despre care credea că sunt teroriști”, a explicatDepartamentul Justiției.

„Însă eforturile comune ale poliției și ale serviciilor deinformații au permis dejucarea acestor planuri”, afirmă David Kris,un oficial din cadrul Departamentului Justiției.

Atât Departamentul Justiției, cât și FBI și serviciile desecuritate au avut controlul asupra situației de la început, iarpreședintele Barack Obama a fost înștiințat înaintea arestării, adeclarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Farooque Ahmed, un cetățean american în vârstă de 34 de aninăscut în Pakistan, a fost pus sub acuzare și prezentat uneiinstanțe din Virginia. Potrivit procurorilor, bărbatul a pregătitatentate, după o întâlnire pe care a avut-o în aprilie, într-unhotel din Virginia, cu un alt bărbat, despre care credea că estemembru al-Qaida.

Ulterior, suspectul a făcut fotografii, a filmat și a alcătuitplanuri ale stațiilor de metrou de la periferia orașuluiWashington, vizând inclusiv stația de la cimitirul militarArlington și cele două stații de la Pentagon.

Potrivit procurorilor, Farooque Ahmed sugerase „plasarea desubstanțe explozive în trenurile de metrou” pentru „omorârea în modsimultan a cât mai multe persoane” în atacuri care urmau să aibăloc în 2011.

Suspectul va fi acuzat de tentativă de susținere a uneiorganizații teroriste, colectare de informații pentru pregătirea deatentate și tentativă de comitere a unor atacuri. Dacă va fi găsitvinovat, suspectul riscă până la 50 de ani de detenție. O nouăaudiere este prevăzută vineri.

„Cazul evidențiază necesitatea de a rămâne vigilenți față deamenințarea teroristă și demonstrează că administrația poateneutraliza astfel de amenințări”, subliniază Kris.

Autoritățile americane au avertizat în ultimele luni că rețeauaal-Qaida continuă să fie o amenințare și că pregătește atacuri cuajutorul unor suspecți de pe teritoriul american.

Un alt american de origine pakistaneză, Faisal Shahzad, a fostcondamnat în octombrie la închisoare pe viață după ce a încercat săcomită un atac cu mașină-capcană în zona Times Square din NewYork.

Metroul din Washington este a doua rețea ca mărime din SUA dupăcea de la New York.

Mihai Draghici, [email protected]

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide