Conrad Murray a mințit în privința cantității de sedative administrate megastarului, spune un expert

Redactor:
Florin Badescu
Conrad Murray a mințit în privința cantității de sedative administrate megastarului, spune un expert
Medicul Conrad Murray, judecat la Los Angeles pentru moartea cântărețului Michael Jackson, i-a administrat "regelui muzicii pop" cantități de sedative mult mai mari decât cele declarate, a declarat, joi, un expert anestezist, informează AFP.

Medicul Conrad Murray, judecat la Los Angeles pentru moartea cântărețului Michael Jackson, i-a administrat „regelui muzicii pop” cantități de sedative mult mai mari decât cele pe care le-a precizat în declarația acordată poliției americane, a declarat, joi, un expert anestezist, informează AFP.

Michael Jackson a decedat pe 25 iunie 2009 în urma unei intoxicații grave cu propofol, un anestezic pe care artistul îl folosea în reședința sa pe post de somnifer sub supravegherea medicului Conrad Murray, judecat pentru ucidere involuntară.

La două zile după moartea cântărețului, medicul Conrad Murray a declarat poliției americane că i-a administrat starului, intravenos, două doze de 2 miligrame de lorazepam și două doze de 2 miligrame de midazolam, două sedative care au „contribuit” la moartea cântărețului.

Potrivit declarațiilor medicului Murray, Michael Jackson nu reușea să adoarmă, iar el i-a administrat apoi 25 de miligrame de propofol, după care a ieșit din cameră „două minute”, pentru a merge la toaletă. Când s-a întors în camera cântărețului, acesta nu mai respira.

Potrivit medicului Steven Shafer, anestezist și specialist recunoscut pe plan mondial, considerat un expert în domeniul anestezicului propofol, medicul Conrad Murray i-a administrat megastarului o doză de propofol de patru ori mai mare decât cea precizată de el în declarația acordată poliției.

„Acesta este singurul scenariu care ar putea conduce la o concentrațiue de propofol coerentă”, de 2,6 micrograme pe mililitru, găsită în sângele lui Michael Jackson, a afirmat Steven Shafer.

De altfel, ținând cont de procesul de metabolizare a acestui anestezic, faptul că artistul american avea o astfel de concentrație de propofol în sânge înseamnă că „era mort deja atunci când perfuzia cu propofol era încă în curs” de a se descărca în venele cântărețului.

Dacă injectarea ar fi fost întreruptă înainte de decesul starului, „nivelul concentrației de propofol din sânge ar fi scăzut foarte repede”, a precizat Steven Shafer.

Același expert anestezist a calificat drept „un scenariu fantezist” ipoteza avocaților lui Conrad Murray, potrivit cărora Michael Jackson și-ar fi injectat singur o doză suplimentară – și mortală – de propofol, în absența medicului său.

„Nu poți să te trezești pur și simplu din anestezie și să poți să îți faci singur o injecție”, a spus Shafer.

Același expert a combătut o altă ipoteză a avocaților apărării, care susțin că Michael Jackson a înghițit opt comprimate de lorazepam. Potrivit lui Shafer, cantitatea de sedativ găsită în stomacul cântărețului era mult prea mică, incompatibilă cu teoria ingerării a opt comprimate.

În schimb, concentrația de lorazepam găsită în sânge pare să indice faptul că medicul Murray i-a administrat starului – pe cale intravenoasă – o cantitate mult mai mare decât doza de 2 miligrame pe care a declarat-o în fața polițiștilor.

În opinia lui Shafer, probabil 10 doze de câte 4 miligrame au fost administrate cântărețului, între miezul nopții și ora 05.00 dimineața.

Medicul anestezist Steven Shafer a fost ultimul martor chemat la bară de acuzare. El va fi chestionat, vineri, de avocații apărării, care vor chema apoi la bară martorii proprii, începând, probabil, de luni.

Același anestezist a prezentat, joi, o listă a erorilor profesionale comise de medicul Conrad Murray, pe care le consideră „uriașe” și „de neimaginat”. Steven Shafer a mai spus că medicul Conrad Murray, judecat pentru decesul cântărețului Michael Jackson, s-a comporat ca un „angajat” ascultător, cedând în fața tuturor dorințelor pacientului său, nu ca un „medic”.

În cazul în care va fi condamnat, medicul Conrad Murray, acuzat de ucidere involuntară, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare și pierderea dreptului de a practica medicina. În prezent, doctorul în vârstă de 58 de ani este eliberat pe cauțiune, după ce a fost pus sub acuzare în februarie 2010.

Inchide