Controversa SFINTEI LUMINI de la Ierusalim: MIRACOL creștinesc sau TRUC chimic

Redactor:
Gândul
Controversa SFINTEI LUMINI de la Ierusalim: MIRACOL creștinesc sau TRUC chimic
Există substanțe care se autoaprind la o anumită temperatură. Vezi aici demonstrația VIDEO

Aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini sau a Focului Sfânt esteun ritual vechi de peste 1200 de ani care are loc, în Sâmbata Marela Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cinstită de creștinica fiind locul unde a fost răstignit și înmormântat Iisus.Evenimentul este marcat în fiecare an de tensiuni dogmatice,biserica ortodoxă fiind împărțită în șase ramuri diferite, potrivitThe Telegraph. Pe de altă parte, istorici și credincioși careau participat la ritual demontează miracolul la care participăanual mii de pelerini din toată lumea.

Punctul culminant al ritualul la care iau parte fețe bisericeștide pretitundeni îl reprezintă momentul în care PatriarhulIerusalimului intră în Capela Îngerului cu patru mănunchiuri a câte33 de lumânări neaprinse. El este închis în încăperea în care seaflă mormântul lui Iisus după ce aceasta este inspectată pentru ase asigura că nu există în interior nicio sursă de foc. Potrivitritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul șiîngenunchează în fața dalei de marmură care îl acoperă. Apoi, el seroagă pentru pogorârea Sfintei Lumini. După ce lumânările suntaprinse miraculos, precum susțin înalții bisericii, Focul Sfânteste împărțit miilor de credincioși care se înghesuie în centrulvechi al orașului. Lumina de la Ierusalim ajunge în 13 țăriortodoxe, printre care și România.

În fiecare an, credincioșii se strâng în fața BisericiiSfântului Mormânt pentru a lua lumină

CUM a organizatPatriarhia REȚEAUA care aduce lumină de la Ierusalim până la ultimbiserică din ROMÂNIA

Cu toate acestea, miracolul de la Ierusalim a stârnit de-alungul anilor mai multe controverse. Scepticii pun la îndoialăproprietățile Sfintei Lumini despre care se spune că nu provoacăarsuri. De asemenea, Biserica Catolică și cea Protestantă nurecunosc autenticitatea ritualului. În 1238, Papa Grigore al IX-leaa denunțat Lumina Sfânta ca fiind o fraudă.

În 2001, Soukias Tchilingirian, un armean apropiat bisercii adeclarat că Sfânta Lumină „nu este un miracol. Preoții greci aduc olampă care arde de peste 1500 de ani. Ea este folosită pentru aaprinde Focul Sfânt. Pentru pelerinii credincioși care vin dintoată lumea este un miracol, o lumină din Ceruri, însă nu și pentrunoi. Desigur, sursa focului este simbolică”, a povestitbărbatul.

Fenomenul a mai fost explicat prin proprietatea unor substanțede a se autoaprinde la o anumită temperatură. Spre exemplu,fosforul alb începe să ardă la 34 de grade. În 2005, MichaelKalopoulos, un scriitor și istoric grec a demonstrat în cadrul uneiemisiuni televizate cum pot fi aprinse „miraculos” lumânările cuajutorul fosforului alb.

Inchide