Coreea de Nord AMENINȚĂ CU NOI ATACURI. CÂT DE APROAPE SUNTEM DE UN NOU RĂZBOI

Redactor:
Matei Ioan
Coreea de Nord AMENINȚĂ CU NOI ATACURI. CÂT DE APROAPE SUNTEM DE UN NOU RĂZBOI
Coreea de Sud își va consolida forțele armate în cinci insule din Marea Galbenă, situate în apropiere de Coreea de Nord, după ce această regiune a fost bombardată marți de regimul de la Phenian, care s-a declarat pregătit să lovească din nou

Coreea de Sud își va consolida forțele armate în cinci insuledin Marea Galbenă, situate în apropiere de Coreea de Nord, după ceaceastă regiune a fost bombardată marți de regimul de la Phenian,care s-a declarat pregătit să lovească din nou, relatează AFP.

Guvernul „a hotărât o creștere netă a forțelor armate, inclusiva trupelor terestre, pe cele cinci insule din Marea Galbenă”, înnord-vestul Coreei de Sud, a declarat Hong Sang-Pyo, un oficial derang înalt din cadrul președinției sud-coreene.

Acest anunț a fost făcut la câteva ore după ce Coreea de Nords-a declarat pregătită să lovească din nou Coreea de Sud, acuzândîncă o dată statul vecin că a deschis ostilitățile.

Regimul stalinist din Republica Populară Democratică a Coreei(RPDC), numele oficial al Coreei de Nord, a declarat că a răspunsunui exercițiu militar organizat de Coreea de Sud în zonacontestată din Marea Galbenă.

„RPDC, care tratează cu seriozitate pacea și stabilitatea înPeninsula Coreeană, este pe cale să facă dovada unui control desine supraomenesc, dar artileria armatei RPDC, cară apărăDreptatea, rămâne pregătită să tragă”, a anunțat miercuri searaGuvernul nord-coreean.

„Inamicul a lansat obuze de pe o insulă care este atât deaproape de teritoriul RPDC, încât se află în câmpul vizual reciproc(al celor două țări)”, a adăugat oficialul nord-coreean, încomunicat.

Phenianul a acuzat joi Statele Unite că sunt parțialresponsabile de schimbul de focuri.

„Marea occidentală (Galbenă) a devenit un butoi cu dinamită,unde riscurile de confruntare între Nord și Sud persistă doarpentru că Statele Unite au trasat unilateral o linie ilegală dedemarcație” între cele două țări, a declarat un oficial militarnord-coreean de rang înalt, referindu-se la sfârșitul Războiuluidin Coreea (1950-1953).

„În consecință, Statele Unite nu pot să scape deresponsabilitatea pe care o au în recentul schimb de tiruri”, aadăugat el în acest mesaj adresat armatei americane, preluat deagenția KCNA.

Pentru prima dată de la Războiul din Coreea, Phenianul abombardat marți o zonă cu locuințe civile din Coreea de Sud. Acestetiruri de obuz au omorât patru persoane și au rănit alte 18, peInsula Yeonpyeong, provocând tituri de ripostă din partea armateisud-coreene.

Statele Unite și-au exprimat susținerea față de Coreea de Sud șivor efectua împreună manevre aeronavale de duminică pânămiercuri.

La rândul său, premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat joi căBeijingul se opune „oricărei provocări militare”, fără a preciza lace se referă.

Valentin Vidu, [email protected]

Inchide