Corespondenta New York Times descrie cele patru zile în care a fost amenințată cu moartea și agresată sexual de forțele pro-Gaddafi

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 03:47

Fotojurnalista Lynsey Addario, corespondent derăzboi pentru New York Times, a fosteliberată luni seară după patru zile în care a fost agresată sexualși amenințată cu moartea de către forțele pro-Gaddafi.

Addario, fotografa premiată cu premiul Pulitzer, a povestitpentru Daily Mail cum a fost hărțuită de către oamenii lui Gaddafiși cum a scăpat datorită faptului că e americancă.Femeia se afla într-un vehicul împreună cu redactorul șef al unuicotidian din Beirut, Anthony Shadid, fotograful Tyler Hicks șireporterul Stephen Farrell, când au fost opriți la un punct decontrol de către libieni. Fotograful striga în continuu către șofersă nu oprească. Ulterior, Hicks a declarat că „știa că vor existaconsecințe urâte ale faptului că au oprit la ordinelelibienilor”.

Cei patru au încercat să fugă de lângă mașină, însă soldații audeschis focul asupra lor. Din teama de a împușcați, jurnaliștiis-au întins la pământ, moment în care unul dintre soldați a datordin să se oprească focul: „Nu, sunt americani. Nu îiputem împușca”. Apoi, aceștia i-au legat cu cabluri,eșarfe și alte lucruri pe care le aveau la îndemână și i-auînghesuit într-o mașină. Lynsey a povestit că la fiecareoprire pe care o făceau, soldații îi loveau cu patul puștii sau cupumnii direct peste față, ca să își piardă cunoștința.

În timp ce erau conduși către locul unde au fost închiși,fotojurnalistaa fost agresată de către soldați. „Unul dintrebărbați îmi mângâia părul într-o manieră bolnăvicioasă, păreaobsedat și tot îmi repeta că voi muri”.

Prima noapte au fost lăsați să doarmă în mașina cu care au fosttransportați, iar în cea de-a doua seară au fost mutați într-ocelulă mizerabilă. Addario a povestit cum militarii au început să ohărțuiască de la bun început. „Fiecare dintre bărbații carea luat contact cu noi mi-a pipăit fiecare bucățică din corp,inclusiv părțile de sub haine”, a mărturisit femeia. Așaau început cele 48 de ore în care Lynsey a fost supusă latratamente violente.

În cea de-a treia zi, cei patru captivi au fost legați la ochiși duși cu avionul la Tripoli, de unde s-a stabilit că vor fieliberați. Acolo au fost reținuți până ieri dimineață. Nule-a fost permis diplomaților americani să sosească la Tripoli,așadar transportarea lor în S.U.A. s-a realizat prin intermediulambasadei Turciei.

Bill Keller, editor la New York Times, a trimis un comunicat depresă în care anunță că momentul returnării jurnaliștilor în țaranatală trebuie sărbătorit. „Din cauza situației instabile dinLibia, ne-am păstrat entuziasmul și comentariile pentru clipa încare cei patru vor fi părăsit Libia. Suntem îndatorați guvernuluiTurciei care a intervenit în numele nostru în eliberareajurnaliștilor”, scria comunicatul de presă.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
BOMBA zilei despre pensii! Anunț pentru 2 milioane de români
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...