• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Corespondenta New York Times descrie cele patru zile în care a fost amenințată cu moartea și agresată sexual de forțele pro-Gaddafi

Fotojurnalista Lynsey Addario corespondent de război pentru New York Times a fost eliberată luni seară după patru zile în care a fost agresată sexual și amenințată cu moartea de către forțele pro-Gaddafi.

Fotojurnalista Lynsey Addario, corespondent derăzboi pentru New York Times, a fosteliberată luni seară după patru zile în care a fost agresată sexualși amenințată cu moartea de către forțele pro-Gaddafi.

Addario, fotografa premiată cu premiul Pulitzer, a povestitpentru Daily Mail cum a fost hărțuită de către oamenii lui Gaddafiși cum a scăpat datorită faptului că e americancă.Femeia se afla într-un vehicul împreună cu redactorul șef al unuicotidian din Beirut, Anthony Shadid, fotograful Tyler Hicks șireporterul Stephen Farrell, când au fost opriți la un punct decontrol de către libieni. Fotograful striga în continuu către șofersă nu oprească. Ulterior, Hicks a declarat că „știa că vor existaconsecințe urâte ale faptului că au oprit la ordinelelibienilor”.

Cei patru au încercat să fugă de lângă mașină, însă soldații audeschis focul asupra lor. Din teama de a împușcați, jurnaliștiis-au întins la pământ, moment în care unul dintre soldați a datordin să se oprească focul: „Nu, sunt americani. Nu îiputem împușca”. Apoi, aceștia i-au legat cu cabluri,eșarfe și alte lucruri pe care le aveau la îndemână și i-auînghesuit într-o mașină. Lynsey a povestit că la fiecareoprire pe care o făceau, soldații îi loveau cu patul puștii sau cupumnii direct peste față, ca să își piardă cunoștința.

În timp ce erau conduși către locul unde au fost închiși,fotojurnalistaa fost agresată de către soldați. „Unul dintrebărbați îmi mângâia părul într-o manieră bolnăvicioasă, păreaobsedat și tot îmi repeta că voi muri”.

Prima noapte au fost lăsați să doarmă în mașina cu care au fosttransportați, iar în cea de-a doua seară au fost mutați într-ocelulă mizerabilă. Addario a povestit cum militarii au început să ohărțuiască de la bun început. „Fiecare dintre bărbații carea luat contact cu noi mi-a pipăit fiecare bucățică din corp,inclusiv părțile de sub haine”, a mărturisit femeia. Așaau început cele 48 de ore în care Lynsey a fost supusă latratamente violente.

În cea de-a treia zi, cei patru captivi au fost legați la ochiși duși cu avionul la Tripoli, de unde s-a stabilit că vor fieliberați. Acolo au fost reținuți până ieri dimineață. Nule-a fost permis diplomaților americani să sosească la Tripoli,așadar transportarea lor în S.U.A. s-a realizat prin intermediulambasadei Turciei.

Bill Keller, editor la New York Times, a trimis un comunicat depresă în care anunță că momentul returnării jurnaliștilor în țaranatală trebuie sărbătorit. „Din cauza situației instabile dinLibia, ne-am păstrat entuziasmul și comentariile pentru clipa încare cei patru vor fi părăsit Libia. Suntem îndatorați guvernuluiTurciei care a intervenit în numele nostru în eliberareajurnaliștilor”, scria comunicatul de presă.

Inchide