Creatorul „copiilor din eprubetă”, primul laureat Nobel din 2010

Creatorul „copiilor din eprubetă, primul laureat Nobel din 2010
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 23/04/2012, 23:21

La 32 de ani de la venirea pe lume a „primului bebeluș conceputîn epru-betă”, cel care a făcut posibil acea naștere primeștePremiul Nobel pentru medicină pe anul 2010, a anunțat ComitetulNo-bel (CN) de la Stockholm. „Părintele fertilizării in vitro”,britanicul Robert Edwards (85 de ani), devine astfel al 101-lealaureat din Regatul Unit (UK) al acestui prestigios trofeu. Edwardsnu are în palmares vreo descoperire recentă, dar nu este neobișnuitca membrii CN să desemneze un laureat „pentru întreaga carieră”,luând în considerare impactul pe care l-a avut aceasta asupra uneiramuri științifice, asupra literaturii sau a politiciiinternaționale.

„Dezvoltarea tratamentului de fertilizare umană in vitro”, lasfârșitul anilor `70, este meritul care a recomandat premierea luiEdwards, s-a anunțat pe site-ul CN, nobelprize.org. „Descoperirilesale au condus la apariția unui tratament împotriva sterilitățiicare afectează un procent foarte mare de populație și peste 10% dintotalul cuplurilor pe plan mondial”, arată comunicatul CN. În urmaeforturilor cercetătorului britanic, la 25 iulie 1978, s-a născutLouise Joy Brown, la spitalul din Oldham (suburbie aManchesterului). Părinții au încercat să conceapă un copil în modnatural de-a lungul a nouă ani, până ce au acceptat să se supunăunui „tratament experimental”.

Fondator al unei „industrii medicale”

Peste patru ani, sora primului copil „conceput artificial” era dejaal 40-lea copil născut în lume pe această cale. De atunci, aproape4 milioane de persoane s-au născut pe plan mondial ca urmare afolosirii tehnicilor de fertilizare in vitro (IVF), iar Edwardspoate fi considerat părintele unei veritabile „industrii”, care seextinde de la an la an.

Anual, britanicii fără copii asigură venituri de 75 milioanelire sterline clinicilor de profil, unde plătesc proceduri IFV (laun cost mediu de 2.500 lire), care nu au o rată de succes mai marede 25%. În cazul unor clinici, rata de succes coboară la 12,7%,astfel că viitorii părinți trebuie să se înarmeze cu foarte multărăbdare și să își permită să suporte costul tratamentelor pe timpîndelungat.

În ciuda acestor dificultăți, numai din 1978 până în 2000 senăscuseră 50.000 de copii „în eprubetă” în UK, iar numărul declinici de specialitate depășește o sută. Pentru supravegherea lora fost înființată o autoritate specială. Președintele instituției(HFEA), Lisa Jardine, a salutat, ieri, premierea lui Edwards cafiind „o binemeritată recunoaștere a contribuției sale la medicinareproductivă”.

Biografia unui comandor al ImperiuluiBritanic

Meritele cercetătorului au fost recunoscute de Regina Elizabeta aII-a prin acordarea titlului de comandor al Ordinului ImperiuluiBritanic (CBE), în timp ce presa britanică îl situează în modcurent în clasamente ale „geniilor în viață”. În comunitateaștiințifică din UK, nominalizarea sa era așteptată de mult.

Robert Geoffrey Edwards s-a născut, în 1925, la Manchester. Dupăefectuarea stagiului militar în timpul celui de-Al Doilea RăzboiMondial, el a studiat biologia la University of Wales din Bangor(Țara Galilor) și la Edinburgh University (Scoția). De la lucrareasa de absolvire privind dezvoltarea embrionară la șoareci, Edwardss-a dedicat acestui domeniu.

Cercetările IFV pe pacienți umani le-a demarat în 1958, imediatdupă ce a devenit membru al National Institute for Medical Researchdin Londra. Din 1963, el și-a continuat cercetările laUniversitatea Cambridge. Peste câțiva ani, el a fondat, împreună cuPatrick Steptoe, Bourn Hall Clinic – prima clinică IFV din lume.(Bogdan Munteanu)

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce interdicții și măsuri se aplică dacă incidența cazurilor Covid 19 crește peste 3 la...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: HOȚI ALERGAȚI și PERSOANE LEȘINATE! Video
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...