Creatorul „copiilor din eprubetă”, primul laureat Nobel din 2010

Redactor:
Bogdan Munteanu
Creatorul „copiilor din eprubetă”, primul laureat Nobel din 2010
La 32 de ani de la venirea pe lume a „primului bebeluș conceput în epru-betă", cel care a făcut posibil acea naștere primește Premiul Nobel pentru medicină pe anul 2010, a anunțat Comitetul No-bel (CN) de la Stockholm.

La 32 de ani de la venirea pe lume a „primului bebeluș conceputîn epru-betă”, cel care a făcut posibil acea naștere primeștePremiul Nobel pentru medicină pe anul 2010, a anunțat ComitetulNo-bel (CN) de la Stockholm. „Părintele fertilizării in vitro”,britanicul Robert Edwards (85 de ani), devine astfel al 101-lealaureat din Regatul Unit (UK) al acestui prestigios trofeu. Edwardsnu are în palmares vreo descoperire recentă, dar nu este neobișnuitca membrii CN să desemneze un laureat „pentru întreaga carieră”,luând în considerare impactul pe care l-a avut aceasta asupra uneiramuri științifice, asupra literaturii sau a politiciiinternaționale.

„Dezvoltarea tratamentului de fertilizare umană in vitro”, lasfârșitul anilor `70, este meritul care a recomandat premierea luiEdwards, s-a anunțat pe site-ul CN, nobelprize.org. „Descoperirilesale au condus la apariția unui tratament împotriva sterilitățiicare afectează un procent foarte mare de populație și peste 10% dintotalul cuplurilor pe plan mondial”, arată comunicatul CN. În urmaeforturilor cercetătorului britanic, la 25 iulie 1978, s-a născutLouise Joy Brown, la spitalul din Oldham (suburbie aManchesterului). Părinții au încercat să conceapă un copil în modnatural de-a lungul a nouă ani, până ce au acceptat să se supunăunui „tratament experimental”.

Fondator al unei „industrii medicale”

Peste patru ani, sora primului copil „conceput artificial” era dejaal 40-lea copil născut în lume pe această cale. De atunci, aproape4 milioane de persoane s-au născut pe plan mondial ca urmare afolosirii tehnicilor de fertilizare in vitro (IVF), iar Edwardspoate fi considerat părintele unei veritabile „industrii”, care seextinde de la an la an.

Anual, britanicii fără copii asigură venituri de 75 milioanelire sterline clinicilor de profil, unde plătesc proceduri IFV (laun cost mediu de 2.500 lire), care nu au o rată de succes mai marede 25%. În cazul unor clinici, rata de succes coboară la 12,7%,astfel că viitorii părinți trebuie să se înarmeze cu foarte multărăbdare și să își permită să suporte costul tratamentelor pe timpîndelungat.

În ciuda acestor dificultăți, numai din 1978 până în 2000 senăscuseră 50.000 de copii „în eprubetă” în UK, iar numărul declinici de specialitate depășește o sută. Pentru supravegherea lora fost înființată o autoritate specială. Președintele instituției(HFEA), Lisa Jardine, a salutat, ieri, premierea lui Edwards cafiind „o binemeritată recunoaștere a contribuției sale la medicinareproductivă”.

Biografia unui comandor al ImperiuluiBritanic

Meritele cercetătorului au fost recunoscute de Regina Elizabeta aII-a prin acordarea titlului de comandor al Ordinului ImperiuluiBritanic (CBE), în timp ce presa britanică îl situează în modcurent în clasamente ale „geniilor în viață”. În comunitateaștiințifică din UK, nominalizarea sa era așteptată de mult.

Robert Geoffrey Edwards s-a născut, în 1925, la Manchester. Dupăefectuarea stagiului militar în timpul celui de-Al Doilea RăzboiMondial, el a studiat biologia la University of Wales din Bangor(Țara Galilor) și la Edinburgh University (Scoția). De la lucrareasa de absolvire privind dezvoltarea embrionară la șoareci, Edwardss-a dedicat acestui domeniu.

Cercetările IFV pe pacienți umani le-a demarat în 1958, imediatdupă ce a devenit membru al National Institute for Medical Researchdin Londra. Din 1963, el și-a continuat cercetările laUniversitatea Cambridge. Peste câțiva ani, el a fondat, împreună cuPatrick Steptoe, Bourn Hall Clinic – prima clinică IFV din lume.(Bogdan Munteanu)

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide