Crimeea, în pericol? Rusia a suplimentat trupele și echipamentele militare din zonă, sporind influența în Marea Neagră

Redactor:
Mihai Draghici
Crimeea, în pericol? Rusia a suplimentat trupele și echipamentele militare din zonă, sporind influența în Marea Neagră
Rusia a transferat trupe și echipamente militare suplimentare în fosta regiune ucraineană Crimeea, intensificând influența în zona Mării Negre și în Orientul Mijlociu, afirmă oficiali americani citați de site-ul DefenseOne.com.

Rusia a transferat trupe, avioane militare și armament în Crimeea, suplimentând „semnificativ” capabilitățile în această zonă în ultimele 18 luni, afirmă oficiali din cadrul serviciilor de informații americane și analiști.

Imagini prin satelit realizate în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2019 de compania Planet Labs și oferite site-ului DefenseOne.com arată cinci sisteme antiaeriene S-400, cinci sisteme S-300 și avioane militare staționate în patru locații. De asemenea, foste instalații militare sovietice au fost modernizate.

Suplimentarea efectivelor și capabilităților militare „sugerează că Rusia este interesată să exercite mai mult control asupra Mării Negre, de unde își poate permite să proiecteze forță dincolo de zona din vecinătatea imediată”, afirmă Sarah Bidgood, directorul Programului de Neproliferare Eurasia din cadrul Centrului pentru Studii de Neproliferare „James Martin” al Colegiului Middlebury.

„Este vorba de o suplimentare semnificativă a forțelor. Alianța Nord-Atlantică va fi supusă presiunilor din ce în ce mai intense din partea statelor membre din regiune pentru a demonstra că este capabilă să respingă tentativele ruse de a obține control mai mare asupra Mării Negre. Din punctul meu de vedere, este vorba de un mediu periculos”, a subliniat Sarah Bidgood.

Statele Unite, Canada și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva Rusiei după ce a anexat fosta regiune ucraineană Crimeea în martie 2014. Moscova este acuzată și că oferă susținere grupurilor insurgente proruse din regiunile ucrainene Lugansk și Donețk. Administrația Vladimir Putin a respins acuzațiile.

 

Inchide