Florin Jinga
03.05.2019
Internațional

Criză alimentară în Coreea de Nord. Cât are voie să mănânce un locuitor pe zi

Criză alimentară în Coreea de Nord. Cât are voie să mănânce un locuitor pe zi
Coreea de Nord a redus drastic rațiile de hrană la doar 300 de grame de mâncare pe zi pe cap de locuitor din cauza faptului că țara se confruntă cu cea mai slabă recoltă din ultimii 10 ani. Rațiile ar putea scădea și mai dramatic, a anunțat vineri ONU.

Organizația Națiunilor Unite a obținut aceste date după ce Coreea de Nord a cerut o evaluare a rezervelor de hrană, în perioada 29 martie – 12 aprilie. Raportul ONU arată că țara se confruntă cu cea mai proastă recoltă din ultimul deceniu din cauza secetei, valurilor de caniculă și inundațiilor masive, scrie The New York Times.

10 milioane de oameni suferă din cauza lipsei de hrană și vor rămâne fără mâncare până la următoarea recoltă. Raportul a descoperit și că nord-coreeni consumă foarte puține proteine, iar unele familii consumă alimente cu proteine doar de câteva ori pe an.

Coreea de Nord s-a confruntat, la jumătatea anilor ’90, cu o secetă devastatoare, în timpul căreia 3 milioane de oameni au murit din cauza foametei.

În perioada 2018-2019, recolta din Coreea de Nord a atins 4,9 milioane de tone, cel mai scăzut volum din perioada 2008-2009 încoace. Acest lucru a produs un deficit de 1,36 milioane de tone de hrană.

Între cei peste 10 milioane de oameni care au nevoie de ajutoare alimentare se numără 7,5 milioane de nord-coreeni care depind de rațiile de hrană acordate de guvern și 2,5 milioane de fermieri colectivi.

„Estimările pentru recolta din 2019 de grâu și orz sunt îngrijorătoare, iar comunitățile sunt în pericol”, arată ONU.

Inchide