CRIZA din 2011 comparată cu cea din 2008. GRAFICELE care NE SPUN CÂT DE GRAVĂ E SITUAȚIA

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Cum a evoluat atunci prețul aurului sau cel al petrolului și cum evoluează acum. VEZI GRAFICELE

Tot ce se întâmplă acum cu piețele mondiale pare familiar: bursele cad, economiile încetinesc, politicienii se chinuiesc să găsească soluții, dar nu reușesc să se înțeleagă. Multă lume crede că asistăm la o reeditare a crizei financiare din 2008, scrie New York Times.

Mulți analiști spun că riscurile sunt mai mici astăzi, pentru că sistemul financiar este mai sănătos și are mai puține probleme ascunse.

Pe de altă parte, alții spun că nu este exclus un picaj, dacă politicienii din SUA și din Europa nu calmează investitorii, prin atacarea amenințărilor financiare fundamentale.

Ca și acum trei ani, problema principală sunt datoriile prea mari. De data aceasta, e vorba de datorii guvernamentale, nu de cele ale consumatorilor.

CITEȘTE ȘI: Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Guvernul va trebui să taie în continuare din cheltuielile bugetare

„Deocamdată nu este la fel de rău ca în 2008, dar ar putea să se înrăutățească, pentru că grijile privind datoria suverană au o anvergură mult mai globală decât riscul ipotecilor subprime din 2008”, consideră profesorul Darrell Duffie, de la Universitatea Stanford. Asemănarea cea mai îngrijorătoare a crizei actuale cu cea din 2008 este însă lipsa de încredere.

În timp ce multă lume stă cu ochii pe volatilitatea burselor, care au urcat și au scăzut amețitor în ultimele zile, mulți finanțiști și oficiali guvernamentali au o altă grijă: semnele de stres pe care le dau piețele de credit din Europa, esențiale pentru finanțarea operațiunilor bancare și a companiilor de acolo.

Spre deosebire de 2008, când colapsul băncilor americane a îngrozit lumea, acum se întâmplă în sens invers: expunerea băncilor europene pe datorii suverane macină nervii în SUA.

Instituțiile financiare din Europa au investiții imense în bonduri guvernamentale din Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia și Spania, iar grijile privind incapacitatea de plată sunt în creștere.

Alții insistă însă că astfel de comparații sunt exagerate. „Nu cred că există o criză a datoriei SUA acum, iar datoria europeană nu afectează un spectru atât de larg precum datoria ipotecară sau cea a derivatelor din 2008. Perspectiva unei căderi a piețelor ca în 2008 este una îndepărtată”, consideră Larry Kantor, de la Barclays Capital.

„Aceasta este o ajustare a burselor la o creștere economică mai înceată și la probabilitatea crescută de recesiune. În 2008, am avut o criză reală de finanțare, când băncile nu mai voiau să se împrumute una pe alta”, crede și John Richards, șeful strategiei de la RBS.

Pe Wall Street, amenințarea din partea Greciei este similară cu falimentul Bear Sterns din martie 2008, care a fost preludiul crizei care a urmat, după șase luni. Pentru finanțiștii care cred asta, datoriile imense ale Italiei și Spaniei sunt echivalentele Lehman Brothers și AIG, instituții ale căror prăbușiri au pus în pericol întreg sistemul.

Pe lângă teamă, este prezent și acel sentiment de negație din perioada de până acum, la fel ca în 2008. Chiar și când erau dovezi clare că sistemul subprime era o amenințare în 2007, acțiunile au stat sus. Acum, Wall Street prevede câștiguri cu 23% mai mari pe trimestrul 4, decât anul trecut, deși este evident pe zi ce trece că ele nu sunt posibile.

Diferențele dintre 2008 și 2011

Există însă și diferențe foarte importante. Instituțiile financiare din SUA au cu o treime mai mult capital decât aveau în 2007 și și-au redus riscurile. Dacă atunci pentru fiecare dolar din capital dădeau cu împrumut 25 de dolari, acum raportul este de 1 la 16 dolari, conform unei analize a lui Chris Kotowski, de la Oppenheimer.

CITEȘTE ȘI: JUMĂTATE din LUME este „pe roșu”. ZVONUL care a PRĂBUȘIT piețele europene și americane. Există o salvare? Citește PLANUL antirecesiune al unui LAUREAT NOBEL

Mărimea pieței de „repos” (înțelegeri de răscumpărare), prin care instituțiile financiare se împrumută de la o zi la alta, pentru a-și finanța operațiunile, s-a redus de la 4,57 trilioane de dolari în martie 2008, la 2,6 trilioane în iulie 2011.

Consumatorii și companiile și-au redus datoriile, chiar dacă guvernele nu au făcut-o, astfel că probabilitatea unei crize de credit ca cea din 2008 este mai mică.

O diferență nu la fel de pozitivă este însă pachetul de măsuri aflate la dispoziția decidenților financiari. În 2008, SUA s-a mișcat rapid cu măsuri de bailout și garantare de stat, pentru a împiedica sistemul financiar să se blocheze total. Urmarea a fost că Washingtonul a decis ca astfel de măsuri, precum pachetele de stimul, să fie mult mai greu de luat. Astfel, Rezerva Federală (Fed) are la dispoziție mai puține instrumente. Reducerea ratei de dobândă aproape de zero și injecția de aproape 2 trilioane de dolari încă nu și-au făcut văzute efectele.

Cum evoluează piețele – paralelă 2008-2011

Mai mulți indicatori de piață prezentați de New York Times arată un tablou îngrijorător: deși nu au atins aceleași valori catastrofale ca în 2008, indicatorii au aceleași tendințe ca atunci.

Indicele S&P 500 pe bursă

A început să cadă pe 22 iulie 2011, atunci când negocierile în Congresul SUA, privind creșterea plafonului datoriei publice au intrat în blocaj. Similar, în 2008 acest indice a intrat în picaj după ce Lehman Brothers a inițiat procedura de faliment, AIG a cerut bailout de la stat, iar Bank of America a cumpărat Merrill Lynch. Pe 5 august, când S&P a anunțat reducerea ratingului de credit al SUA, de la AAA la AA+, indicele căzuse deja sub nivelul declanșării crizei din 2008 (din 2008 până acum indicele a crescut peste nivelul de la care a căzut).


Titlurile Trezoreriei SUA cu maturitate la 13 săptămâni și cele cu maturitate la 2 ani

În 2008, pentru a stimula economia și a pune la dispoziția băncilor lichidități, Fed a scăzut dobânda la titlurile pe termen scurt, pentru a ține la distanță investitorii care căutau siguranța titlurilor de stat americane. În 2011, evoluția titlurilor la 13 săptămâni a rămas constantă, astfel că Fed a aplicat măsura la titlurile de 2 ani, care au urmat aceeași traiectorie ca în 2008.

Împrumuturile interbancare europene

În 2011, băncile europene au devenit precaute în a se împrumuta una pe alta, lucru reflectat de mărirea dobânzilor. Aceeași îngrijorare a apărut în 2008, după prăbușirea Lehman Brothers, doar că de proporții mult mai mari.

Volatilitatea pieței

Indicele VIX al volatilității pieței a explodat la sfârșitul anului 2008, pe măsură ce criza se mărea. La fel s-a întâmplat și acum, la proporții mai mici.

Petrolul

Când a venit criza din 2008, prețul petrolului brut se apropia de 150 de dolari pe baril, iar galonul de benzină în SUA costa 4 dolari. Prețurile s-au prăbușit, pe măsură ce recesiunea se adâncea. În 2011, prețurile s-au prăbușit din cauza îngrijorării că economiile stagnează.

Aurul

Inițial, în 2008, aurul s-a scumpit, apoi a căzut pentru că investitorii căutau rate de profit mai mari. Apoi a început o creștere susținută și stabilă, care acum, în 2011, s-a accelerat, din cauza îngrijorărilor privind datoriile și evoluția valutelor.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Se ridică RESTRICŢIILE în România! Anunţul făcut în urmă cu puţin timp
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
BOMBĂ! Ce s-a întâmplat chiar ieri în Israel, după ce peste 60% din populație s-a...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide