Cum ar putea reacționa China la NOUA CRIZĂ ECONOMICĂ începută din SUA. Două scenarii deloc liniștitoare

Cum ar putea reacționa China la NOUA CRIZĂ ECONOMICĂ începută din SUA. Două scenarii deloc liniștitoare
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 25/04/2012, 02:24

Yuan-ul a atins un vârf istoric al ultimilor 17 ani, cu un raport de 6,4 la un dolar, după anunțul Fed că va menține dobânzile la minim până în 2013. FMI anunța luna trecută că întărirea monedei chineze ar ajuta la stabilizarea economiei globale, dirijând China spre cererea internă și mai puțin spre exporturi, conform unei analize Bloomberg.

„Datele privind inflația și comerțul, laolaltă cu politica Fed de a menține rate de dobândă extrem de joase au alimentat o apreciere mai rapidă. Creșterea economică puternică, susținută de cifrele recente privind exporturile au dat de asemenea încredere investitorilor să cumpere yuani în aceste zile tulburi”, a explicat Banny Lam, economist al CCB International Securities din Hong Kong.

CITEȘTE ȘI: Facebook a avut probleme tehnice miercuri seara. Unde s-au plâns utilizatorii

Yuanul este singura monedă asiatică dintre cele mai folosite valute din regiune, în afară de yenul japonez, care a câștigat teren față de dolar, în momentul în care Standard&Poor’s a anunțat că reduce ratingul de credit al SUA.

Inflația de dolari a dus la deprecierea monedei americane și la întărirea unor monede ca dolarul australian, francul elvețian sau realul brazilian. Față de 2008, aceste monede au câștigat peste 44%, în timp ce yuanul s-a întărit cu 6,7%.

China este cel mai mare deținător de titluri ale Trezoreriei SUA din lume, cu rezerve de 3,2 trilioane de dolari (3.200 de miliarde). Împreună, Brazilia, India și Rusia dețin doar 1,1 trilioane de dolari în titlurile de stat americane. Banca centrală chineză a început deja să-i sfătuiască pe decidenții politici de la Beijing să înceapă să caute alternative la rezervele în dolari. Pe de altă parte, oficialii americani acuză că yuanul este menținut subevaluat prin mijloace artificiale, pentru ca Beijingul să obțină avantaje comerciale.

Beijingul încolțit: cele două scenarii de reacție

O analiză Reuters arată că, după ce șocul financiar din această lună va fi depășit, economia mondială ar putea asista la o a treia fază a crizei globale a creditelor, începută în 2007-2008: infectarea creditorilor supremi. Criza, care a început prin spargerea bulelor ipotecare și imobiliare și care apoi s-a extins în sistemul bancar, a ajuns acum la guverne.

China este în vârful listei, având în vedere ironicul proverb că cine datorează băncii 1.000 de dolari are o problemă, dar când cineva datorează un milion, atunci banca are o problemă.

Nervozitatea Chinei și probabil și a celorlalte state și instituții care au împrumutat dintotdeauna SUA, fiind sigure că își vor toți banii înapoi, provine din faptul că acum au ajuns niște creditori captivi. Chiar dacă spaima incapacității de plată pare trasă de păr, tensiunea crescândă a pieței și inabilitatea guvernelor de a domoli grijile creditorilor sabotează creșterea economică, esențială pentru sustenabilitatea unei datorii pe termen lung.

Răspunsul cel mai probabil al SUA la șocurile din piețe va fi tipărirea de bani. Acest lucru va duce însă la slăbirea și mai profundă a dolarului, ceea ce combinat cu menținerea unei dobânzi joase la bondurile Trezoreriei, transferă povara pe creditorii externi, care își văd valoarea asset-urilor scăzând.

China ar putea încerca la rândul ei să tipărească bani, dar asta ar fi periculos pentru societatea chineză, unde inflația este și așa inacceptabil de ridicată. China ar putea să încerce să vândă din plasamentele din SUA, însă efectul ar fi la fel de negativ.

Există două scenarii privind China, arată analiza: unul pozitiv, în care G20 poate ajunge la un compromis privind reducerea dezechilibrelor monetare globale, și unul „terifiant”, în care China se enervează atât de rău pentru că este încolțită, încât provoacă intenționat o criză în SUA și la nivel mondial.

CITEȘTE ȘI: O nouă armă împotriva teroriștilor: SUA testează un avion pe care îl lansează în spațiu – VIDEO

Oricum ar fi, dolarul se erodează. Tocmai de aceea, China face presiuni deja pentru ca FMI să accepte dezvoltarea unui coș diversificat de valute principale în care se pot face rezerve. Anul trecut, Brazilia a avertizat asupra unui „război al valutelor”, ca răspuns la decizia SUA de a tipări și mai mulți dolari: guvernele din întreaga lume își manipulează monedele, pentru a obține avantaje comerciale la exporturi.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021