Cum evită SUA prima incapacitate de plată din istorie. Partidele au bătut palma pe o creștere a plafonului datoriei publice de 2,4 trilioane $

Cum evită SUA prima incapacitate de plată din istorie. Partidele au bătut palma pe o creștere a plafonului datoriei publice de 2,4 trilioane $
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 20:29

Cu o zi înainte de a declara, pentru prima dată în istorie,incapacitatea de plată, cele două camere ale Congresului SUAurmează să voteze luni noapte un acord privind creșterea plafonuluidatoriei publice, dublat de reduceri ale cheltuielilor bugetare înoglindă. Duminică, republicanii și democrații au reușit să seînțeleagă, de principiu, asupra mecanismului.

„Vreau să anunț că liderii ambelor partide din ambele camere auajuns la o înțelegere care va reduce deficitul și va evitaincapacitatea de plată, o situație care ar fi avut un efectdevastator asupra economiei noastre”, a spus ieri searăpreședintele SUA Barack Obama.

Spre deosebire de Grecia, unde incapacitatea de plată este orealitate dictată în cea mai mare măsură de creditorii externi, înSUA incapacitatea de plată este reglementată prin lege. Odată atinsun anumit plafon al datoriei guvernamentale, fixat prin lege,administrația consideră că nu mai poate plăti cheltuielile curenteși salariile bugetarilor. Această limită urmează să fie atinsămarți.

După îndelungi dezbateri, republicanii și democrații s-auînțeles duminică să crească acest plafon al datoriei publice cu2.400 de miliarde de dolari, peste actualul plafon de 14.300 demiliarde de dolari. Această măsură va fi însă dublată de o reducerea deficitului bugetar, pe următorii 10 ani, care să echivaleze cusuma acordată creșterii plafonului de datorie publică.

Acordul a fost gândit în două etape, conform CNN. În prima etapă, cheltuielile bugetare șideficitul ar urma să fie reduse cu 917 miliarde de dolari, înacelași timp intrând în vigoare o creștere a plafonului datorieipublice de 900 de miliarde de dolari. Din cauza deadline-ului demâine, Obama are voie să crească acest plafon imediat, cu 400 demiliarde de dolari, până în luna septembrie. Pentru restulcreșterii, de 500 de miliarde, Congresul trebuie să voteze, iarpreședintele are drept de veto.

În a doua etapă, un comitet special al Congresului trebuie săfacă recomandări de reducere a deficitului bugetar cu 1,5 trilioanede dolari, până în luna noiembrie. Congresul trebuie să votezeaceste recomandări până la sfârșitul anului. Dacă recomandărileintră în vigoare, atunci președintele Obama poate să creascăplafonul datoriei publice cu 1,5 trilioane de dolari.

Reducerea deficitului bugetar include, pentru prima dată dinanii ’90, tăieri în cheltuieli ale Armatei: 350 de miliarde dolaridin bugetul de bază al Apărării, operate treptat, pe o durată de 10ani. De asemenea, cheltuielile speciale civile vor fi reduse,ajungând la cel mai mic nivel de la administrația lui DwightEisenhower (1953-1961) încoace, conform unui comunicat de presă alCasei Albe.

Amenințarea lui Obamaasupra Congresului

Totuși, președintele Obama poate cere o creștere a plafonuluidatoriei publice cu 1,2 trilioane de dolari, în cazul în carecomitetul Congresului nu reușește să ajungă la un acord privindreducerea deficitului cu cel puțin 1,2 trilioane de dolari, până lasfârșitul anului. În acest caz, intră automat în vigoare tăieribugetare clasificate în două mari categorii: de apărare și civile.Formula aceasta nu este însă populară, forțând astfel mânaCongresului să ajungă la un acord.

„În cazul în care comitetul fiscal nu ia nici o măsură, atuncise vor adăuga aproape 500 de miliarde de dolari la reducerile decheltuieli din Apărare, în plus față de cele deja operate, și înacelași timp vor apărea reduceri în programe vitale, precuminfrastructura sau educația. Acest rezultat ar fi inacceptabilpentru mulți republicani și democrați deopotrivă”, se arată într-uncomunicat al Casei Albe, citat de businessinsider.com.

În ciuda acestei forțări de mână pe care președintele amenințăsă o folosească asupra Congresului, programele de securitatesocială, cele de asigurări de sănătate, cele pentru familiile cuvenituri mici sau pensiile civile și militare nu vor fi afectate,specifică administrația Obama.

„Vrem să fie foarte dificil pentru ei (congresmenii) să scape șisă se spele pe mâini. Vrem ca ei să zică, dacă nu se întâmplănimic, va avea loc un nivel de durere foarte dură”, s-a exprimatplastic Gene Sperling, directorul Comitetului Economic Național alPreședinției, citat de CNN.

„Nu este cea mai bună afacere din lume. Dar arată cât de mult amschimbat termenii negocierii în acest oraș (Washington)”, adeclarat John Boehner, liderul republicanilor, citat de BBC. Și președintele Obama este de aceeași părere,însă atât el cât și liderii celor două partide au acum un cadru pecare pot să lucreze.

Cu toate acestea, votul de astăzi nu va fi ușor, pentru cărepublicanii nu sunt mulțumiți de faptul că reducerilecheltuielilor nu sunt îndeajuns de mari, iar mulți democrați nusunt mulțumiți că nu există creșteri de taxe, scrie BBC.

Cele cinci realizări aleacordului de duminică, în viziunea Casei Albe:

•îndepărtează incertitudinea care plutea asupra economiei americaneîntr-un moment critic, făcând sigur faptul că nimeni nu va putea săfolosească politic amenințarea cu incapacitatea de plată.
• bate încuie asigurarea că deficitul bugetar va fi redus, cu economii atâtla cheltuielile civile, cât și la cele ale Pentagonului și esteconceput să protejeze investiții esențiale, precum ajutorul pentrustudenți.
•stabilește un proces bipartid care să caute o abordare echilibratăpentru o reducere mai mare a deficitului, prin reformă fiscală și abeneficiilor legale.
• introduceun mecanism de implementare care motivează ambele părți să ajungăla un compromis bipartid privind reducerea istorică a deficituluibugetar, în același timp protejând securitatea socială,beneficiarii Medicare (asigurările de sănătate) și programele slabbugetate.
• rămânefidel angajamentului Președintelui de sacrificiu echilibrat,evitând să pună povara reducerii deficitului pe umerii clasei demijloc, ai bătrânilor și ai celor care sunt cei maivulnerabili.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...