Cum pune Google în pericol operațiunile militare și siguranța națională. „Oricine poate vedea ceea ce odată era accesibil doar ARMATEI și SERVICIILOR SECRETE”

Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 24/04/2012, 15:30

Google ar putea pune în pericol siguranța națională a tuturor țărilor de pe Pământ, din cauza programului său Google Maps, scrie Fox News.

Cu ajutorul Google Maps, oricine poate căuta nume de baze militare și le poate analiza în detaliu, observând pistele de decolare și poate chiar aparate de zbor secrete, precum drona americană RQ-170, pierdută săptămâna trecută în Iran, notează sursa.

Site-ul de aviație Flight Global susține că a făcut exact acest lucru, descoperind pista din Nevada folosită de americani pentru a testa drona RQ-170 (foto sus). În imaginea surprinsă de Google Maps și postată pe site-ul Flight Global, pe respectiva pistă se poate observa un alt tip de dronă, însă Fox News scrie că și RQ-170 a fost testată acolo.

„Iranienii sunt cu siguranță interesați de bazele noastre militare, fiindcă acestea le spun cum operăm”, a declarat Cedric Leighton, colonel în rezervă al Forțelor aeriene americane.

Fox News scrie că, mai mult ca sigur, și alte baze militare sunt vizibile pe Google Maps, iar, folosind aceaste informații, orice armată străină poate observa avioanele americane de spionaj.

„Google face public ceea ce odată era accesibil numai armatelor și serviciilor secrete”, explică Leighton.

„Legile naționale nu se aplică și în atmosferă”

Experții spun că îngrijorarea americanilor provine din faptul că drona pierdută în Iran este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic, fiind echipată cu camere video HD, senzori care detectează armele nucleare și un sistem de camuflaj care face avionul practic de neobservat.

Leighton spune că Google are dreptul să arate publicului aceste imagini, dar că nu ar trebui să o facă, pentru că acest lucru compromite operațiunile militare.

Totuși, surse militare au declarat pentru Fox News că majoritatea imaginilor obținute de sateliții Google sunt făcute cu mult timp în urmă și nu prezintă stadiul actual al progresului militar.

Leighton precizează că armata americană a reușit să împiedice Google să fotografieze bazele sale militare pentru programul Google Earth, care necesită imagini luate de aproape.

John Michener, șef al firmei de securitate Casaba, nu vede o problemă în faptul că Google periclitează operațiunile militare. „Legile naționale nu se aplică și în atmosferă. Publicul are acum acces la aceleași imagini din satelit pe care guvernele le folosesc de zeci de ani. Guvernul SUA ar trebui să se obișnuiască. Dacă știi că există un satelit deasupra, ar trebui să ascunzi obiectele portabile”, susține Michener.

Totuși, expertul în securitate spune că ar fi posibil ca guvernul SUA să oblige Google să cripteze anumite imagini, astfel încât nu oricine să aibă acces la informațiile din bazele militare.

INCREDIBIL! A fost DEZVĂLUITĂ rețeta secretă a COCA COLA. Ingredientele care te fac SĂ NU TE MAI OPREȘTI din băut

VIRAL! 152 de MILIOANE de oameni au rămas UIMIȚI când au văzut ASTA! Filmul care a ÎNNEBUNIT Youtube-ul!

DESCOPERIRE INCREDIBILĂ! Cel mai bine păstrat SECRET al LUMII se află în această cutie! Cu ajutorul lui se fabrică pe zi 1,7 MILIARDE de …

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
La muncă doar cu certificatul verde! Răsturnare de situație în România
Ajuns la sapă de lemn, Irinel Columbeanu poate redeveni milionar. Culmea, o femeie celebră, dar...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan