• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Cum sărbătorește China 90 de ani de comunism

Partidul Comunist Chinez sărbătorește 90 de ani de la înființare, mesajul fiind unul cât se poate de clar: „Partidul lui Mao Zedong a salvat China"

Partidul Comunist Chinez sărbătorește 90 de ani de laînființare, mesajul fiind unul cât se poate de clar: „Partidul luiMao Zedong a salvat China”, relatează BBC. În cinstea aniversării, numeroși pelerini s-au îndreptatcătre orașul Yan’an, din provincia Shaanxi, locul unde a începuttotul.

Un cor interpretează o piesăpatriotică

Sute de evenimente au fost organizate pe tot teritoriul Chinei:spectacole de gală, programe festive la televiziune, concursuri decântat, filme patriotice, precum și parade stradale minuțiospregătite pentru ocazia specială.

Un cor de femei îmbrăcate în uniforma Armatei Roșiiinterpretează melodii patriotice cu ocazia aniversării a 90 de anide comunism

Propaganda comunistă le este insuflată până și copiilor careajung să iubească partidul încă dinainte de a-i înțelege ideologia,scriu jurnaliștii britanici. „Suntem aici ca să ne amintim demarile reușite ale partidului”, explică o fetiță de șapte ani.

Copii și părinți au participat deopotrivă laceremoniile în cinstea Partidului Comunist Chinez

Numeroși chinezi au ales să viziteze orașul Yan’an, locul unde aînceput Revoluția Chineză. Yan’an, fosta capitală a Chineicomuniste, este acum unul dintre cele mai prospere orașe cu toatecă socialismul a fost înlocuit de capitalism.

Succesul economic înlocuiește opresiunea politică, de aceeapartidul este în continuare popular în rândul chinezilor careînvață despre abilitatea politică a lui Mao, în timp ce milioanelede victime ale reformelor sale sunt excluse din cursurileideologice obligatorii.

Partidul Comunist Chinez a fost înființat pe 23 iulie 1921 decătre un grup de intelectuali, printre care și Mao Zedong.Comuniștii au ajuns la putere în 1949, în urma unui război civilsângeros. Sub conducerea lui Mao, partidul a inițiat o campanie desporire a producției industriale, cunoscută drept Marele SaltÎnainte. Zeci de milioane de chinezi au murit de foame în aceaperioadă, dar și în timpul Revoluției Culturale care i-a urmat, omișcare menită „să purifice” Partidul Comunist Chinez.

Spectacole de teatru ilustrează lupta dusă departidul lui Mao pentru a salva China

În 1976, după moartea lui Mao, succesorul său, Deng Xiaoping, aintrodus o serie de reforme care au ajuns să fie cunoscute drept”economia de piață socialistă”, în urma cărora China a ajuns a douacea mai mare economie a lumii.

Inchide