• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Daily Mail: Milionarii britanici donează bani către organizații de caritate „SUSPECTE” din ROMÂNIA, pentru a scăpa de taxe

Daily Mail: Milionarii britanici donează bani către organizații de caritate „SUSPECTE” din ROMÂNIA, pentru a scăpa de taxe
Ancheta ar putea să se extindă și la ...

Daily Mail scrie că milionarii britanici se folosesc de organizații caritabile din România, donându-le acestora bani pentru a scăpa de taxele către stat. Cancelarul George Osborne, dar și HM Revenues and Customs (HMRC), organismul responsabil cu colectarea taxelor în Marea Britanie, investighează această posibilă fraudă.

Conform Daily Mail, surse „bine plasate” susțin că milionarii britanici donează sume importante către organizații caritabile din Europa de Est, în special din România, pentru a scăpa de plata taxelor către statul britanic. Apoi, o parte din bani se întorc tot la ei, notează sursa.

Publicația scrie că în ultimii ani, mai ales de când în presa britanică au apărut dezvăluiri despre orfanii și copiii cu dizabilități din România, sumele donate către organizațiile de caritate din țara noastră au crescut considerabil. HMRC consideră că aceste organizații sunt „suspecte”, fiind folosite doar pentru evaziune fiscală, scrie Daily Mail.

Ken Clarke, secretar al justiției britanice, spune că organizațiile caritabile din fostele țări comuniste nu sunt suficient supervizate. „Majoritatea celor care donează sunt filantropi, bineînțeles, dar dacă deschizi o organizație caritabilă în Europa de Est, poți scăpa de foarte multe taxe în Marea Britanie”, a declarat Clarke.

Cum vrea cancelarul britanic să stârpească „transferul de bani către străinătate”

Din cauza acestor temeri, cancelarul George Osborne a propus ca fiecare britanic să poată dona către caritate maximum 60.000 de euro, fapt care a stârnit indignarea multor fețe bisericești. „Guvernul nu contribuie cu nimic la reabilitarea catedralelor britanice, așa că ne bazăm pe generozitatea donatorilor privați. Ei ar fi loviți foarte dur de această inițiativă”, a declarat reverendul Robert Willis, de la Canterbury.

Ian Theodorson, ofițer de finanțe al Bisericii Angliei, spune că propunerea lui Osborne este „echivalentul fiscal al bombardamentelor-covor” (bombardamente aeriene întinse pe toată suprafața unui oraș, pentru a-l distruge complet). Theodorson i-a cerut cancelarului să facă distincția între „donațiile către organizații britanice legitime” și „transferul de bani către organizații din străinătate”.

Inchide