De ce a refuzat 1 milion de dolari matematicianul rus care a rezolvat Conjectura lui Poincaré. VEZI explicația savantului

Redactor:
Vlad Mironescu
De ce a refuzat 1 milion de dolari matematicianul rus care a rezolvat Conjectura lui Poincaré. VEZI explicația savantului
Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o celebră problemă de matematică cunoscută sub denumirea Conjectura lui Poincaré, a povestit într-un interviu că a reușit să rezolve această problemă pe când încerca să înțeleagă cum a reușit Iisus să meargă pe apă, informează AFP.

Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o celebrăproblemă de matematică cunoscută sub denumirea Conjectura luiPoincaré, a povestit într-un interviu că a reușit să rezolveaceastă problemă pe când încerca să înțeleagă cum a reușit Iisus sămeargă pe apă, informează AFP.

„Nu există probleme pe care nu le putem rezolva, există doarprobleme dificil de rezolvat”, a declarat Perelman într-un rarinterviu acordat unei companii cinematografice, din care cotidianulKomsomolskaïa Pravda a publicat o serie de fragmente.

Vorbind despre amintiri din timpul școlii, solitarul savant, care arefuzat până de curând să comunice cu presa, a spus că dorea săexplice legenda lui Iisus.
„Vă aduceți aminte de legenda biblică despre Iisus care mergea peapă. Trebuia să calculez viteza cu care mergea pentru a nu cădea înapă”, a explicat acesta. Având în vedere că „legenda încă există,înseamnă că nu m-am înșelat”, a continuat acesta.

„Un copil învață lucruri încă de la naștere. Dacă brațele șipicioarele pot fi antrenate, de ce nu am putea antrena șicreierul”, a întrebat matematicianul. El a mai explicat că arefuzat un premiu de 1 milion de dolari acordat anul trecut de ClayMathematics Institute (CMI) pentru rezolvarea conjecturii luiPoincaré pentru că știe „cum să guvernezi Universul”. „Știu cum săguvernez Universul. De ce ar trebui să alerg după un milion”, aspus acesta.

Matematicianul în vârstă de 44 de ani, care locuiește cu mama saîntr-un cartier mărginaș din Sankt Petersburg, a fost desemnat înluna martie a anului trecut laureatul unui premiu decernat de ClayMathematics Institute (CMI) din SUA, după ce a publicat pe internetsoluția problemei de topologie formulate în 1904 de matematicianulfrancez Henri Poincaré.

După mai multe săptămâni de suspans, el a anunțat institutul că cănu acceptă recompensa de 1 milion de dolari acordată odată cu aceadistincție din cauza unui „dezacord” cu comunitateamatematicienilor.Pentru rezolvarea acestei probleme celebre,matematicianul rus a primit în 2006 medalia Fields, considerată”Nobelul în matematică”. Perelman a refuzat și această distincție,fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru.

Clay Mathematics Institute, o instituție americană dedicatăpromovării științelor matematice, a expus în anul 2000 o listă cu”cele șapte probleme ale mileniului”, promițând o recompensă de 1milion de dolari pentru rezolvarea fiecăreia dintre ele. Trei animai târziu, Grigori Perelman a anunțat, spre surpriza generală, căa descoperit soluția pentru Conjectura lui Poincaré, declarând că alucrat la ea, în secret, timp de șapte ani.
Ignorând complet canoanele presei științifice, Grigori Perelman aales să își publice demonstrația pe internet. Soluția lui a fostapoi îndelung verificată de către alți matematicieni.

Conjectura lui Poincaré este un test care poate ajuta ladeterminarea formei universului. Potrivit acesteia, dacă într-unspațiu închis tridimensional orice arc de cerc închis se poatemicșora până la un punct, acest spațiu este echivalent din punct devedere topologic cu o sferă tridimensională.

Ana Obretin, [email protected]

Inchide