De ce a refuzat 1 milion de dolari matematicianul rus care a rezolvat Conjectura lui Poincaré. VEZI explicația savantului

Redactor:
Vlad Mironescu
De ce a refuzat 1 milion de dolari matematicianul rus care a rezolvat Conjectura lui Poincaré. VEZI explicația savantului
Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o celebră problemă de matematică cunoscută sub denumirea Conjectura lui Poincaré, a povestit într-un interviu că a reușit să rezolve această problemă pe când încerca să înțeleagă cum a reușit Iisus să meargă pe apă, informează AFP.

Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o celebrăproblemă de matematică cunoscută sub denumirea Conjectura luiPoincaré, a povestit într-un interviu că a reușit să rezolveaceastă problemă pe când încerca să înțeleagă cum a reușit Iisus sămeargă pe apă, informează AFP.

„Nu există probleme pe care nu le putem rezolva, există doarprobleme dificil de rezolvat”, a declarat Perelman într-un rarinterviu acordat unei companii cinematografice, din care cotidianulKomsomolskaïa Pravda a publicat o serie de fragmente.

Vorbind despre amintiri din timpul școlii, solitarul savant, care arefuzat până de curând să comunice cu presa, a spus că dorea săexplice legenda lui Iisus.
„Vă aduceți aminte de legenda biblică despre Iisus care mergea peapă. Trebuia să calculez viteza cu care mergea pentru a nu cădea înapă”, a explicat acesta. Având în vedere că „legenda încă există,înseamnă că nu m-am înșelat”, a continuat acesta.

„Un copil învață lucruri încă de la naștere. Dacă brațele șipicioarele pot fi antrenate, de ce nu am putea antrena șicreierul”, a întrebat matematicianul. El a mai explicat că arefuzat un premiu de 1 milion de dolari acordat anul trecut de ClayMathematics Institute (CMI) pentru rezolvarea conjecturii luiPoincaré pentru că știe „cum să guvernezi Universul”. „Știu cum săguvernez Universul. De ce ar trebui să alerg după un milion”, aspus acesta.

Matematicianul în vârstă de 44 de ani, care locuiește cu mama saîntr-un cartier mărginaș din Sankt Petersburg, a fost desemnat înluna martie a anului trecut laureatul unui premiu decernat de ClayMathematics Institute (CMI) din SUA, după ce a publicat pe internetsoluția problemei de topologie formulate în 1904 de matematicianulfrancez Henri Poincaré.

După mai multe săptămâni de suspans, el a anunțat institutul că cănu acceptă recompensa de 1 milion de dolari acordată odată cu aceadistincție din cauza unui „dezacord” cu comunitateamatematicienilor.Pentru rezolvarea acestei probleme celebre,matematicianul rus a primit în 2006 medalia Fields, considerată”Nobelul în matematică”. Perelman a refuzat și această distincție,fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru.

Clay Mathematics Institute, o instituție americană dedicatăpromovării științelor matematice, a expus în anul 2000 o listă cu”cele șapte probleme ale mileniului”, promițând o recompensă de 1milion de dolari pentru rezolvarea fiecăreia dintre ele. Trei animai târziu, Grigori Perelman a anunțat, spre surpriza generală, căa descoperit soluția pentru Conjectura lui Poincaré, declarând că alucrat la ea, în secret, timp de șapte ani.
Ignorând complet canoanele presei științifice, Grigori Perelman aales să își publice demonstrația pe internet. Soluția lui a fostapoi îndelung verificată de către alți matematicieni.

Conjectura lui Poincaré este un test care poate ajuta ladeterminarea formei universului. Potrivit acesteia, dacă într-unspațiu închis tridimensional orice arc de cerc închis se poatemicșora până la un punct, acest spațiu este echivalent din punct devedere topologic cu o sferă tridimensională.

Ana Obretin, [email protected]

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide