DE CE NU FURĂ JAPONEZII? Cele mai temute ORGANIZAȚII CRIMINALE din Japonia ÎMPART ALIMENTE către sinistrați și patrulează pe străzi alături de poliție – GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 04:17

Dacă în urma dezastrelor naturale care au devastat NewOrleans-ul și Haiti oamenii disperați au exploatat dezordineagenerală și au început să fure, în Japonia situația este cu totulalta, scrie Slate Magazine.

Oamenii stau la coadă la supermarket-uri, sunt calmi șidisciplinați, așteaptă ca autoritățile să rezolve situația și nu seapucă de furt sau de dat în cap, se ajută unii pe alții și îșiîmpart alimentele, menționează publicațiacitată.

Poliția patrulează pe străzi, japonezii stau în adăposturi șiașteaptă liniștiți să se stabilizeze situația, iar membriai organizațiilor criminale din Japonia – Yakuza – au împărțitpeste 40 de tone de alimente sinistraților, subliniază SlateMagazine.

CLICK AICIPENTRU GALERIE FOTO

Mai mult de atât, cele trei organizații criminale –Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai, și Inagawa-kai -patrulează străzile pentru a asigura ordinea. Una din grupări adeschis birourile din Tokio pentru japonezii care au rămas fărăadăpost și străinii care nu au putut să părăsească țara. „Înmomente de criză, nu mai există diferențe între Yakuza și cetățenisau străini. Toți suntem oameni și trebuie să ne ajutăm unii pealții”, i-a spus unul dintre șefii Sumiyoshi-kai la telefon luiJake Alderstein, un scriitor, citat de Slate Magazine.

Cum se comportăjaponezii

Japonezii sunt un popor civilizat și foarte disciplinat în modnormal, dar în special în situații de criză. Kenneth Cookier,corespondentul de la Tokyo al revistei The Economist, povesteștepentru publicația citată situația din oraș în timpul cutremurului:”Mă aflam într-o cafenea din centrul orașului, lucram la unarticol, când, deodată, masa a început să tremure puternic, iarcandelabrele se legănau. Ne-am dat seama că ceva nu este în regulă.Cutremurele nu sunt un lucru neobișnuit în Tokyo, în fiecare lunăsunt cel puțin două, însă sunt scurte și de magnitudini mici.Cutremurul din 11 martie a fost altceva. În primele secunde, timpîn care toată clădirea se mișca, oamenii se uitau unii la alții întăcere, cu sufletul la gură. După 10 secunde, auzeam cuvântul „oki”(„e unul mare”). Deodată tremurul clădirii s-a întețit și oameniis-au ridicat de la mese îndreptându-se spre ieșiri. Japonia este oțară ordonată: în timpul cutremurului, oamenii mergeau la pas pestradă, nu se grăbeau. Atunci când la semafor era roșu,japonezii se opreau disciplinat la stop și așteptau, maiscrie Slate Magazine. Și-au dat seama că, în asemeneasituații, cea mai importantă este ordinea, ei sunt ordonați în modnormal, dar în special acum. Este foarte diferit de ce se petreceîn alte țări unde oamenii se apucă de furat și exploatează haosul,așa ceva nu se poate întâmpla în Japonia, mentalitatea oameniloreste alta”.

Japonezii s-au mobilizat destul de repede, studenții s-auorganizat în grupuri care adună bani de la oameni pentru a-I ajutape cei care au rămas fără casă. Până acum, Japonia nu a cerutajutor internațional, deși multe țări au trimis alimente,medicamente și alte necesități. (IoanaNicolescu)

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...