Gândul
23.04.2012
Internațional

DE CE NU FURĂ JAPONEZII? Cele mai temute ORGANIZAȚII CRIMINALE din Japonia ÎMPART ALIMENTE către sinistrați și patrulează pe străzi alături de poliție – GALERIE FOTO

Dacă în urma dezastrelor naturale care au devastat New Orleans-ul și Haiti oamenii disperați au exploatat dezordinea generală și au început să fure, în Japonia situația este cu totul alta, scrie Slate Magazine.

Dacă în urma dezastrelor naturale care au devastat NewOrleans-ul și Haiti oamenii disperați au exploatat dezordineagenerală și au început să fure, în Japonia situația este cu totulalta, scrie Slate Magazine.

Oamenii stau la coadă la supermarket-uri, sunt calmi șidisciplinați, așteaptă ca autoritățile să rezolve situația și nu seapucă de furt sau de dat în cap, se ajută unii pe alții și îșiîmpart alimentele, menționează publicațiacitată.

Poliția patrulează pe străzi, japonezii stau în adăposturi șiașteaptă liniștiți să se stabilizeze situația, iar membriai organizațiilor criminale din Japonia – Yakuza – au împărțitpeste 40 de tone de alimente sinistraților, subliniază SlateMagazine.

CLICK AICIPENTRU GALERIE FOTO

Mai mult de atât, cele trei organizații criminale –Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai, și Inagawa-kai -patrulează străzile pentru a asigura ordinea. Una din grupări adeschis birourile din Tokio pentru japonezii care au rămas fărăadăpost și străinii care nu au putut să părăsească țara. „Înmomente de criză, nu mai există diferențe între Yakuza și cetățenisau străini. Toți suntem oameni și trebuie să ne ajutăm unii pealții”, i-a spus unul dintre șefii Sumiyoshi-kai la telefon luiJake Alderstein, un scriitor, citat de Slate Magazine.

Cum se comportăjaponezii

Japonezii sunt un popor civilizat și foarte disciplinat în modnormal, dar în special în situații de criză. Kenneth Cookier,corespondentul de la Tokyo al revistei The Economist, povesteștepentru publicația citată situația din oraș în timpul cutremurului:”Mă aflam într-o cafenea din centrul orașului, lucram la unarticol, când, deodată, masa a început să tremure puternic, iarcandelabrele se legănau. Ne-am dat seama că ceva nu este în regulă.Cutremurele nu sunt un lucru neobișnuit în Tokyo, în fiecare lunăsunt cel puțin două, însă sunt scurte și de magnitudini mici.Cutremurul din 11 martie a fost altceva. În primele secunde, timpîn care toată clădirea se mișca, oamenii se uitau unii la alții întăcere, cu sufletul la gură. După 10 secunde, auzeam cuvântul „oki”(„e unul mare”). Deodată tremurul clădirii s-a întețit și oameniis-au ridicat de la mese îndreptându-se spre ieșiri. Japonia este oțară ordonată: în timpul cutremurului, oamenii mergeau la pas pestradă, nu se grăbeau. Atunci când la semafor era roșu,japonezii se opreau disciplinat la stop și așteptau, maiscrie Slate Magazine. Și-au dat seama că, în asemeneasituații, cea mai importantă este ordinea, ei sunt ordonați în modnormal, dar în special acum. Este foarte diferit de ce se petreceîn alte țări unde oamenii se apucă de furat și exploatează haosul,așa ceva nu se poate întâmpla în Japonia, mentalitatea oameniloreste alta”.

Japonezii s-au mobilizat destul de repede, studenții s-auorganizat în grupuri care adună bani de la oameni pentru a-I ajutape cei care au rămas fără casă. Până acum, Japonia nu a cerutajutor internațional, deși multe țări au trimis alimente,medicamente și alte necesități. (IoanaNicolescu)

Inchide